El Govern afirma que els protocols per cercar desapareguts de risc són adequats
L’executiu conclou que la policia té les eines necessàries quan es produeix un succés com ara l’ocorregut al llac d’Engolasters
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, va validar ahir l’actuació de l’executiu i les eines que tenen els diversos departaments per fer front a casos com el que va succeir dilluns, en què un jove que va desaparèixer dissabte va ser trobat sense vida al llac d’Engolasters. En concret, Jover va afirmar que “quan tenim successos d’aquest tipus els hem de lamentar, però també aprofitar per millorar tot allò que sigui possible i establir aquelles taules tècniques per verificar que els diversos elements que estem desenvolupant són els adequats”. En aquest sentit, la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, va relatar que arran dels fets dels darrers dies l’executiu va impulsar una reunió interministerial en què van participar els departaments d’Afers Socials, d’Interior, d’Educació i de Salut, per avaluar els casos de les persones que es troben en una situació de vulnerabilitat relacionada amb la salut mental.
Així, va fer un repàs de les actuacions que du a terme l’administració, com ara els programes d’acompanyament i seguiment periòdic de les persones que viuen soles, així com la revisió dels protocols i plans d’actuació. Pel que fa la salut mental, la secretària d’Estat va apuntar que el Govern havia rebut ja les aportacions de les associacions i entitats vinculades al pla de salut mental i addiccions, i va concretar que es planteja poder aprovar-lo a principi de novembre.
Així mateix, la reunió interministerial va concloure amb la decisió de convocar un grup de treball per tractar trastorns de conducta i addiccions especialment en adolescents. Més enllà, també va indicar que el SAAS compta amb un servei de psiquiatria que dona suport als professionals privats en el seguiment i en els casos de salut mental i atenció a les persones amb risc de vulnerabilitat. Respecte a la inclusió de la psicologia a la CASS, va afirmar que s’inclourà però que encara s’ha de concretar la cartera de serveis
MÉS
-Conveni d'Oviedo
El consell de ministres va donar ahir el vistiplau per a la signatura del Conveni d’Oviedo sobre drets humans i biomedicina. Es tracta d’un pas que caldrà anar acompanyat de la signatura efectiva i de la posterior ratificació.
-Protocol i cerimònia
El consell de ministres va informar favorablement de la proposició de llei dels grups parlamentaris del Consell General sobre protocol i cerimònia per regular i facilitat actes d’alt nivell internacional.
-900 permisos
El Govern va aprovar ahir una nova quota d’immigració, xifrada en 900 permisos de residència i treball. Es tracta d’una quota similar als anys previs a la pandèmia i es podrà incrementar en un 30% si els sectors econòmics així ho demanen.
EL DEUTE PER LA COVID S'EQUILIBRARÀ A PARTIR DEL 2025
El ministre de Finances, Eric Jover, va informar ahir que el Govern ha presentat al Consell General un pla d’equilibri financer respecte als comptes públics, malmesos amb relació al dèficit per la pandèmia. Així, va apuntar que l’any 2020 es va concloure amb un dèficit de 104 milions d’euros i la previsió per al 2021 és de 131 milions. Aquest dèficit acumulat així com l’endeutament, que incompleixen diverses normatives sobre sostenibilitat, estarà equilibrat, segons la previsió del Govern, l’any 2025. Un equilibri respecte al dèficit que ho ha d’estar respecte al PIB del país en un percentatge inferior a l’1% i que degut a les despeses derivades de la pandèmia s’ha superat amb escreix. Envers això, Jover va apuntar que “el pressupost i pla financer, que ja s’ha enviat al Tribunal de Comptes, permet al 2025 complir amb tots els requisits, inclús també el d’endeutament, que semblava en un principi més difícil de cobrir”. El ministre va informar que avui es farà la presentació del pressupost i del citat pla financer, després d’una reunió extraordinària que va tenir lloc dimarts.