La papallona del boix es detecta a Fontaneda i a Enclar

Andorra Recerca + Innovació (ARI) fa tres anys que monitora la invasió d'aquesta espècie

Buscant la papallona del boixCENMA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Andorra Recerca + Innovació (ARI) fa tres anys que realitza el seguiment de la papallona del boix a Andorra, concretament enguany és la tercera temporada que se'n monitora la seva invasió, segons informa el centre en un comunicat. Es tracta d'una papallona nocturna d'origen asiàtic que va arribar al continent europeu l'any 2007 a Suïssa.

L'ARI informa que l'objectiu d'aquest seguiment és detectar la seva arribada al país mitjançant la col·locació de trampes amb feromones específiques i analitzar la seva fenologia per establir tractaments apropiats si es requereix. Per això, enguany s'han instal·lat trampes de captura específica al camí de Sant Julià a Fontaneda i la boixeda d'Enclar. A Fontaneda el 2020 ja es va poder detectar l'arribada d'aquesta papallona i també ha sigut on el 2021 es van capturar de manera regular durant els seus períodes de vol. AEnclars'ha detectat molt puntualment l'any 2021, notifica el centre. Durant aquest any de seguiment s'ha pogut constatar que els dos moments principals de vol al Pirineu són a mig juliol i a mig setembre, corresponent a les dues generacions que la papallona arriba a fer en un ambient de muntanya.

Des d'Andorra Recerca + Innovació afirmen que estem encara en un moment preliminar de la invasió perCydalimaperspectalis, que arribarà pel sud durant els pròxims anys fins que l'ecosistema no s'estabilitzi. Tanmateix, tot i la constatació de l'arribada, l'ARI comunica que no s'ha observat cap impacte en els boixos de l'entorn i que, per tant, les persones no han de patir per efectes que erugues o la papallona puguin causar sobre els humans. Per altra banda, l'espècie no té depredadors naturals a Europa i en alguns indrets està causant defoliacions molt importants en el boix que, d'altra banda és una planta molt comuna i abundant.

tracking