Reportatge
Mitja hora d'aire fresc
Les sortides terapèutiques a l’exterior de pacients de l’UCI són una de les accions que s’han impulsat per aconseguir una unitat més “humana”.
Mitja hora d’aire fresc i una bona dosi de vitamina D. Aquest és el tractament que va rebre ahir la primera pacient a abandonar la unitat de cures intensives durant mitja hora per fer el que es coneix com a “sortida terapèutica”.
La meteorologia va acompanyar en un dia important per l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, per ser la primera vegada que s’inclou aquest servei al centre. Des del llit i acompanyada per l’equip mèdic de l’UCI, la dona ingressada va poder gaudir d’una estona a l’aire lliure.
El fet és que ningú no és immune a una estada a l’UCI, on les hores es multipliquen i els pacients queden, d’alguna manera, aïllats. Això té greus conseqüències emocionals i psicològiques que, segons els experts, es poden pal·liar a través del contacte amb el món exterior.
Aquesta nova iniciativa s’inclou dins el programa d’humanització de la unitat, tal com va explicar Mario Alfaro, nou cap de l’UCI i impulsor del projecte. Alfaro s’ha emmirallat en els Estats Units i països europeus, on fa temps que s’ha convertit en una pràctica habitual, i reivindica que les sortides terapèutiques “tenen un benefici psicològic a nivell d’ansietat i depressió i ajuden pacients que tenen risc de deliri. A més, milloren l’estat anímic”.
Per conèixer i mesurar l’impacte de les sortides sobre els pacients, el cap de la unitat va detallar que es treballarà conjuntament amb l’equip de psicòlegs del centre. Tanmateix, Alfaro va aclarir que no tots els pacients són susceptibles de rebre aquesta teràpia i que cal “individualitzar cada cas” dia a dia.
Un dels altres grans objectius que Alfaro va destacar dins el programa d’humanització és la millora de l’acompanyament que les famílies fan als malalts de l’UCI, que actualment només poden rebre tres visites d’una hora al dia. Cal “fer una UCI centrada en la família i els pacients, fent una unitat més amigable”, va dir.
La humanització no pot oblidar, a parer seu, el personal sanitari. En aquest sentit, Alfaro creu que cal cuidar els sanitaris i va reivindicar que s’hauria d’avaluar el seu estat emocional després de l’esclat de la Covid, quan es van viure moments de molta “incertesa i por”.