Usos turístics a les explotacions agrícoles
Medi Ambient deixarà ampliar les infraestructures fins als 500 metres quadrats per mecanitzar els processos
El consell de ministres va aprovar ahir el projecte de llei de diversificació dels sectors ramaders i agrícoles, una iniciativa legislativa orientada a permetre que les explotacions ramaderes i agrícoles puguin aprofitar les fonts d’ingressos que esdevenen en aquest entorn i que l’actual normativa limita. Així ho va apuntar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, qui va indicar que la iniciativa respon a una demanda dels ramaders i agricultors, i que està en consonància amb “l’aposta molt forta del Govern per aquest sector”.
En concret, les mesures que va recollir ahir la ministra i que hauran de ser aprovades pel Consell General afecten la Llei d’ordenació del territori per poder ampliar les construccions agrícoles des dels 400 metres quadrats actuals fins als 500, una mesura orientada a encabir elements de mecanització que puguin facilitar la feina ramadera. En el mateix pla, la ministra va indicar que en cas de reforma de les bordes s’aplicarà la legislació i l’edificabilitat de la data en què es van construir. L’objectiu és que aquestes mesures possibilitin als ramaders posar en marxa a les explotacions la venda directa de productes derivats de la ramaderia i també poder activar el servei d’allotjament turístic i fomentar així l’agroturisme. Al respecte, la ministra va indicar que per a la venda directa dels productes ramaders no farà falta el registre que demana la Llei de comerç, i també que es crearà un apartat específic i exclusiu per a aquests allotjaments turístics.
Més enllà, el projecte de llei preveu que les explotacions puguin demanar ajuts per a la instal·lació d’energies renovables, així com també s’amplia el marc legal per encabir nous ajuts dirigits al benestar animal i als joves agricultors. En aquest sentit, es preveu que les ajudes del sector s’actualitzin anualment en concordança amb l’IPC i s’estén el ventall d’activitats dels ramaders per poder treballar en tota la cadena de producció. Per últim, es crea la comissió nacional de Ramaderia i Agricultura, en què participaran els comuns, el Govern i el sector.
BON RETORN DE LA FIRA
Després d’un any d’aturada provocat per la pandèmia, la plaça de braus d’Andorra la Vella va tornar a convertir-se ahir en un gran expositor de bestiar boví, equí i oví. Ramaders i curiosos d’arreu es van apropar a la Fira del bestiar d’Andorra la Vella –que enguany comptava amb representants de 31 explotacions– per gaudir de l’ambient d’aquest certamen, que ret homenatge al sector des de fa 42 anys. “Nosaltres tenim bestiar i hem vingut a veure una mica el que hi havia aquí. Ens escapem sempre que podem a altres fires de bestiar”, va explicar Xavier Ros, un visitant pallarès. “Tinc família ramadera i és un àmbit que m’agrada molt. He vingut per veure com es troba el bestiar de la meva família, que ha baixat de la muntanya”, va comentar en Jordi, segons més tard d’interessar-se pel preu d’un tractor de l’expositor de materials de Ramaders Casanova. Una de les seves responsables, Núria Bech, explicava la vinculació de l’empresa amb la fira. “Nosaltres portem abeuradors, menjadores... una mica de tot des de l’inici de la fira. Hi ha hagut un any d’aturada i es nota l’interès de la gent, que fa moltes preguntes”, va celebrar. Uns metres més enllà, un dels referents de la fira, Casimir Arajol, opinava sobre l’estat del sector. “Mentre es mantingui aquesta fira jo estaré tranquil, però cada vegada costa més. La gent gran es retira i el jovent no vol formar par de la tradició familiar”, va lamentar. Tot i això, de moment la fira sembla no ressentir-se’n. “Cada any es veu una mica de millora en el bestiar i això t’anima”, va celebrar Martí Orriols, un dels membres del jurat procedent de la Federació Bruna dels Pirineus, a més d’explicar la seva tasca a la mostra. “Fem una qualificació morfològica de les vaques. Al final no deixa de ser un concurs de bellesa. Busquem els millors exemplars de la raça.”