Comptes de l'Estat
Salut, Afers Socials i Economia, els ministeris que guanyen més pes
El ministeri de Jordi Gallardo incrementa en un 22% el pressupost
El ministeri de Salut, el d’Afers Socials i el que encapçala el liberal Jordi Gallardo –Presidència, Economia i Empresa– són els que més pes tenen en el projecte de pressupost per a l’exercici vinent. La cartera del ministre Joan Martínez Benazet és la que més diners s’endú del pastís pressupostari. Noranta milions d’euros, una partida un 10% superior a la dels comptes d’enguany. També guanya pes el ministeri d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, que veu incrementada la dotació un 8%, passant de 31 milions d’euros el 2021 als 33 milions del 2022. “Aquests diners encara estan associats a la pandèmia de la Covid-19”, va afirmar ahir el ministre de Finances, Eric Jover, que va afegir que en matèria de salut es té “la voluntat de mantenir les estructures necessàries per tenir assistència sanitària adequada davant possibles rebrots”.
L’increment del pressupost del ministeri d’Afers Socials el va justificar Eric Jover en el fet que “s’incrementen encara més les partides d’ajuts per estar al costat de totes les persones que ho requereixin”.
Respecte a l’increment en un 22% –és el que més puja dels dotze que conformen l’executiu– del ministeri de Presidència, Economia i Empresa, Jover va explicar que pugen més les partides dels “associats a projectes estratègics del Govern que s’estan desenvolupant”.
El màxim responsable de Finances es va referir al ministeri que encapçala Jordi Gallardo que, amb 19,1 milions d’euros pressupostats per al 2022, té en cartera qüestions com l’impuls del transport públic, la concessió de l’heliport nacional, el projecte de l’aeroport d’Andorra-la Seu o el de la zona franca.
El segon ministeri, després del de Salut, dotat amb més pressupost és el de Finances. La partida s’incrementa un 4% i passa dels 81,4 als 84,4 milions d’euros. El ministeri d’Afers Exteriors, amb 7,5 milions, és el que té la partida més minsa.
MÉS
-Quatre funcionaris
El ministeri de Finances preveu crear només quatre noves places de funcionari l’any vinent. La despesa de personal és de 121 milions d’euros.
-Diners per Air Nostrum
Tot i que el contracte amb Air Nostrum per volar a Madrid des de l’aeroport d’Andorra marca un màxim de 650.000 euros en ajuts, el Govern calcula que només haurà de fer front a uns 400.000.
-Cost de la pandèmia
El ministre de Finances calcula que fins al 31 de desembre del 2021 el cost de la pandèmia per a les arques de l’Estat haurà arribat als 300 milions.
-Reserva per a l’FMI
El pressupost preveu 100 milions per a la reserva internacional que el Fons Monetari Internacional (FMI) va recomanar. S’està negociant amb els bancs nacionals de França i Espanya per aconseguir comptar amb aquesta reserva.
-Tramitació al consell
Jover vol presentar el projecte davant la comissió de Finances del Consell General al més aviat possible. Confia que el treball parlamentari permeti debatre i aprovar els comptes a principi de l’any vinent.
-Bons de l’estat
L’any vinent caduquen 615 milions d’euros de bons de l’Estat que es preveuen refinançar per un valor de 600 milions.
INVERSIONS PREPANDÈMIA A TERRITORI
Al ministeri de Territori i Habitatge es recuperen uns nivells d’inversió en infraestructures similars a abans de la pandèmia –amb 45,3 milions, un 7% més que el 2021–, mentre que al ministeri d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana s’augmenta la dotació en un 10% fins arribar a 25,9 milions d’euros, amb la finalitat de treballar en la simplificació administrativa i en el procés de digitalització. També s’ha augmentat un 7% la partida del ministeri de Justícia i Interior (44,2 milions) per la voluntat de seguir donant recursos “perquè la Justícia continuï treballant en les millors condicions possibles” i, alhora, al ministeri d’Educació i Ensenyament Superior (71,5 milions) pel paper central de l’educació en la societat i en el desenvolupament dels ciutadans.