una nova fórmula per a les jubilacions
Sense reforma del model de pensions aquesta legislatura
La majoria i el Govern consideren que no hi haurà temps suficient per decidir uns canvis de tanta envergadura
L’escenari no és gens engrescador i segons els càlculs en només tres anys, quatre en el millor dels casos, l’import de les pensions serà superior a les cotitzacions. La majoria parlamentària i el Govern veuen molt difícil enllestir la reforma en el que queda de legislatura. El pacte d’estat necessari per afrontar no està encara aprovat, i la previsió és que passi pel Consell General el proper dia 11 de novembre.
Però el calendari no hi ajuda. La voluntat de pacte d’estat hi és, com va quedar plasmat amb l’aprovació de la proposta d’acord per part de tots els grups, però a la legislatura li queda poc més d’un any i des de la majoria s’estima que en el pitjor dels casos aquest afer de gran importància social torni a ser motiu de debat durant la campanya electoral, tot i que el sentiment principal seria poder fer un esborrany com a llegat per al futur mandat i en aquest afrontar de forma urgent i ràpida aquesta reforma de les pensions, que és inajornable.
Tot dependrà de la feina política i de les ganes dels grups a tancar un text provisional, que quedarà guardat perquè els nous electes decideixin.
El cert és que encara queda molta feina per fer. Probablement la més complicada, com és que una comissió amb representació de l’executiu decideixi el contingut del projecte de llei. Aquestes propostes, que haurien de ser consensuades, han de permetre donar forma a un text que necessitarà també el vistiplau dels agents econòmics i socials. Per tant, es tracta d’una feina molt condensada i difícil que molt probablement acabarà a les portes d’una precampanya en què segurament no interessarà posar sobre la taula iniciatives impopulars, perquè afectaran les cotitzacions i l’edat de jubilació, dos dels pilars sobre els quals està bastant clar que es basarà el nou model de pensions de jubilació.
I també és obvi que a mesura que s’apropi la celebració de les eleccions generals, s’allunyaran les posicions dels partits polítics que voldran marcar una identitat pròpia per seduir els votants.
Per tant, les dues opcions més plausibles són la de pactar un esborrany o bé anar directament a les eleccions i que formi part del debat a la campanya electoral. La possibilitat de posar en marxa la reforma abans dels comicis està quasi descartada, malgrat l’opinió de molts experts.
Com va explicar el president de la comissió gestora dels fons de jubilació, Jordi Cinca, si es manté la legislació mentre segueix evolucionant el mercat laboral i l’esperança de vida, cada vegada s’haurà de pagar més pensions i les quantitats creixeran més de pressa que els ingressos. Aviat s’entrarà a una situació inversa a l’actual, de dèficit, i s’aniran menjant les reserves que ara estan per sobre dels 1.500 milions d’euros. La feina li toca ara a la comissió legislativa, després d’haver escoltat experts amb diferents opinions i propostes diverses. Si no es fa res, el 2037 els fons deixaran d’existir. El temps va en contra, i les mesures seran més dures si s’endarrereix el canvi de model.
ZAPATERO VEU VIABLE UNA PRIMERA REFORMA ABANS DEL 2023
Adrià Esteban - Andorra la Vella El president de la Federació de Gent Gran, Félix Zapatero, creu que hi ha temps per aprovar un primer paquet de mesures per a la reforma del sistema de pensions abans del 2023. “Segurament es farà una solució transitòria que serà augmentar les cotitzacions i apujar l’edat de jubilació. Això es pot fer relativament ràpid i per a la propera legislatura ja es treballarà en una reforma més profunda. No cal perdre més el temps, està tot inventat”, va argumentar. En la mateixa línia, des de la CASS apunten que a mitjans de novembre estaran en condicions de traslladar al Govern un informe no vinculant sobre les propostes a adoptar. D’aquesta manera, consideren que si el procés d’avaluar les mesures, mantenir la interlocució amb els agents socials i treballar-les en l’àmbit legislatiu és relativament ràpid, en el millor dels escenaris possibles es podria aprovar un primer paquet de mesures d’aquí a un any. Amb relació al contingut d’algunes de les propostes que la CASS ha posat sobre la taula, com és el cas d’un pla de pensions publicoprivat, Zapatero va veure amb bons ulls que la gestió sigui a càrrec del fons de reserva de jubilació. “El cost de la gestió serà més baix. Tot el que sigui estalviar per a la vellesa és bo”, va dir. Preguntat per la proposta de fixar un topall a les pensions màximes, Zapatero també va plantejar l’opció de posar-lo a les cotitzacions, quelcom que va destacar que ja succeeix en altres països. “El que no pot ser és que tu cotitzis per tot el teu sou i després et posin un topall a la teva pensió”, va declarar.