afers exteriors
França admet la dificultat de tocar l'acord pel tabac
L’Assemblea Nacional vol que el govern gal aprofiti la presidència del Consell de la UE per renegociar l’acord duaner
França assumirà la presidència rotatòria de la Consell de la Unió Europea, el principal òrgan legislatiu i de presa de decisions del club dels 27 estats, el proper 1 de gener. Des de l’Assemblea Nacional es vol aprofitar aquest fet perquè França torni a posar sobre la taula la possibilitat de reduir la franquícia del tabac amb Andorra com ja es va intentar, sense èxit, l’estiu del 2020. El parlament va donar llum verda a un canvi legislatiu per reduir la quantitat de tabac que es pot introduir al país: 100 cigars de menys de 3 grams per unitat, 50 cigars de més de 3 grams per unitat i 250 grams de tabac per fumar.
Un canvi que no vincula al Principat ja que les relacions amb la UE es regeixen per l’acord entre la Comunitat Econòmica Europea i el Principat del 28 de juny de 1990. Un acord pel qual s’apliquen exempcions d’importació i impostos especials “a les mercaderies incloses en l’equipatge personal dels viatgers sempre que les importacions d’aquests béns estiguin desproveïdes de qualsevol caràcter comercial”. Aquests límits per als productes del tabac són actualment d’un cartró i mig de tabac, de 150 cigars de menys de tres grams per unitat, de 75 cigars de més de tres grams i 400 grams de tabac per fumar.
Fa unes setmanes es va fer públic un informe de l’Assemblea Nacional relatiu als efectes que el contraban de tabac té en la recaptació d’impostos a França.
En el debat al parlament francès sobre el contingut de l’informe, un dels seus coautors, el diputat Éric Woerth, membre de la bancada d’Els Republicans (el partit de l’expresident i ex-Copríncep francès Nicolas Sarkozy), concloïa que “la presidència francesa del Consell de la Unió Europea hauria de ser una oportunitat per rellançar les discussions amb Andorra per modificar la convenció entre el Principat i la Unió Europea sobre aquest tema”.
Del debat a l’Assemblea Nacional va sorgir una demanda al govern gal: “Proposar, en el marc de la presidència francesa del Consell de la Unió Europea, la revisió de l’acord duaner entre la Comunitat Econòmica Europea i el Principat per tal d’alinear les quantitats de productes que es poden importar lliurement d’impostos des d’Andorra a aquells previstos per a altres estats fora de la Unió Europea i definir llindars específics aplicables als residents fronterers.”
El diputat lamentava que l’actual acord deroga les exempcions aplicables a les importacions de productes sotmesos a impostos especials realitzades des d’altres estats fora de la Unió Europea i generen nombrosos comportaments d’evasió fiscal als territoris propers a la frontera, en particular a l’Arieja.
No serà fàcil
Els ponents de l’informe recomanen modificar la convenció amb Andorra per reduir els llindars quantitatius fins al nivell aplicable a altres països fora de la UE, és a dir a un cartró per persona. Tot i això, admetien a la cambra, cal tenir en compte que la política comercial és competència exclusiva de la UE. I és que els articles 207 i 218 del Tractat de Funcionament de la UE preveuen, per tant, que el Consell autoritza l’obertura de negociacions, n’adopta directrius, n’autoritza la signatura i conclou l’acord amb majoria qualificada, després d’obtenir el consentiment del Parlament europeu si el mateix té implicacions pressupostàries significatives per a la UE.
“La Comissió Europea és la responsable de dirigir les negociacions. Per tant, la revisió de l’acord del 28 de juny de 1990 només es podria dur a terme al finalitzar un procediment que impliqués totes les institucions i estats membres de la Unió, cosa que fa que el seu resultat a curt termini sigui improbable”, admetien, per afegir que “la presidència francesa del Consell i les properes discussions sobre el règim especial dels productes del tabac representen, tanmateix, una oportunitat per a França de limitar el mercat paral·lel del tabac als departaments fronterers d’Andorra proposant que el Consell obri aquestes negociacions”.