Plans de futur de FEDA

La millora elèctrica amb Espanya, en espera

La nova estació transformadora repartidora de la Borda Vidal, que ha de permetre la interconnexió amb una línia de 220 kV a Espanya, no estarà abans del 2026

Una de les instal·lacions de FEDA al Principat.ARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La millora de la connexió elèctrica amb Espanya no serà una realitat abans del 2026, segons el pla d’inversions de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) 2022-2026, inclòs en el projecte de pressupost de la parapública per a l’any vinent. L’elèctrica té entre els seus plans de futur la construcció d’una nova estació transformadora repartidora (ETR) al terreny anomenat Borda Vidal, cedit pel Govern, on es consolidarà una plataforma per construir la subestació que connectarà una nova línia espanyola a 225 kV, a les línies de transport actuals de 110 kV així com a la xarxa de distribució de 20 kV.

L’import estimat del projecte és de 16,8 milions d’euros i el termini d’execució està previst en quatre anys. El 2023 s’espera començar els treballs d’obra civil per adequar el terreny, així com licitar la construcció de l’edifici, sempre que Red Eléctrica Española iniciï els treballs de la nova línia aèria que s’han de fer a Catalunya. Amb aquesta previsió el projecte finalitzarà el 2025. Així, FEDA invertiria en aquest projecte 1,4 milions d’euros el 2023, 7,2 el 2024 i 8,2 el 2025, per un total de 16,8 milions.

El 2022 FEDA preveu gastar-se 11,1 milions en inversions sent la més destacable la corresponent a les línies de 110 kV. En concret, es preveu la construcció d’una línia aèria amb doble circuit entre Encamp i Grau Roig passant per Ransol, amb l’objectiu d’incrementar la capacitat de transport, reemplaçar l’actual línia de 110 kV (que es troba al límit de la seva capacitat) i millorar l’explotació de la xarxa de transport. El pressupost estimat per a la futura línia aèria en doble circuit de 110 kV amb una llargada de 17,5 quilòmetres és de 18,7 milions d’euros en inversió, inclòs el desmantellament de l’anterior línia.

El projecte ja es va començar aquest any i està previst executar-lo fins a final del 2024, incloent el desmantellament de l’antiga. La dotació per al 2022 és de 7,1 milions d’euros.

LA GONARDA

A les subestacions 110/20 kV des de l’any 2020 està en curs la construcció d’una nova subestació al vessant nord del país, a la Gonarda de la Massana. Actualment l’energia elèctrica consumida per la vall del nord està distribuïda per Nord Andorrà, client de FEDA. La connexió entre FEDA i Nord Andorrà es fa a través de l’ETR d’Encamp amb tres línies de mitjana tensió.

A causa de la gran demanda de la vall del nord així com de la part central (Escaldes-Engordany i Andorra la Vella), l’actual ETR d’Encamp reparteix més del 49% del consum total del país. Per tal de repartir més el consum per localitats i facilitar així l’explotació de xarxa d’alta tensió, el pla estratègic determina la necessitat de realitzar una subestació en aquest emplaçament.

L’import estimat del projecte és de 12,9 milions d’euros del qual ja s’està executat una part, i es preveu que les feines es finalitzin el 2023. Es preveu que durant el 2022 s’executarà la part de l’edifici així com una part de subministraments i treballs elèctrics, tots aquests per valor de 3,6 milions d’euros.

Per a la resta d’ETR, a la d’Encamp s’invertiran 125.000 euros per a la renovació dels disjuntors i el reemplaçament dels carregadors. El 2024 i el 2025 es preveu invertir 750.000 euros en l’actualització del sistema de control comanda d’aquesta estació transformadora. A la de la Margineda el 2023 i el 2024 es preveu invertir 1,4 milions d’euros en l’actualització del sistema de control de comanda.

M´ÉS

-Parc eòlic al Maià

FEDA començarà l’any vinent el projecte de construcció d’un parc eòlic al pic de Maià. La partida prevista per al 2022, dels 27,4 milions de pressupost total, és de 4,3.

-El Pas de la Casa

FEDA invertirà 2,2 milions l’any vinent en la xarxa de calor del Pas de la Casa, conjuntament amb la corresponent construcció de la central de cogeneració associada. El cost d’aquest projecte, a desenvolupar entre el 2022 i el 2024, ascendeix a 15,4 milions.

-Carregadors elèctrics

L’operadora té previst realitzar una inversió a la xarxa de baixa tensió, per la instal·lació de carregadors de vehicles elèctrics privats, de dos milions d’euros per els propers 5 anys.

-Parc de comptadors

FEDA en els propers tres anys té previst invertir 900.000 euros per completar la renovació del parc de comptadors per substituir els no comunicants per intel·ligents, per a una gestió més ràpida i eficaç.

tracking