Reportatge
'Living lab' sanitari
Conveni de recerca. Govern i l’empresa Hologic signen un acord per col·laborar en l’àmbit de la recerca i la innovació, sobretot en salut de les dones.
El Govern insisteix des de diverses àrees que la recerca i la innovació és una de les apostes de futur per al Principat, pel fet que reuneix trets definidors que afavoreixen aquesta línia. La connectivitat, l’ecosistema emprenedor, la transformació digital, l’agilitat que dona la sobirania i la mida són alguns dels elements clau perquè les empreses puguin desenvolupar al país les seves aplicacions per després aplicar-les en altres àmbits. Això fa que el Principat sigui un entorn idoni per esdevenir un living lab; és a dir, un laboratori de proves en directe. Un escenari que arribarà al sector sanitari després del conveni signat entre el Govern, el SASS i l’empresa Hologic.
En aquest sentit, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va apuntar ahir en la presentació de la signatura del conveni que aquest s’emmarcava en “la voluntat del Govern de seguir apostant per projectes estratègics de recerca i innovació al Principat de la mà d’empreses de renom internacional, especialment en l’àmbit de la biomedicina i la biotecnologia”. Per la seva banda, el president d’Hologic, Jan Verstreken, va indicar que consideren “que Andorra té un bon ecosistema per a la recerca i esperem que aquest conveni obri el camí a futures noves col·laboracions”.
Un acord que té una durada concreta d’un any tot i que és renovable anualment i inclou la col·laboració i recerca en les àrees del càncer de mama, de la salut òssia, l’epigenètica i les malalties respiratòries, i en especial el SARS-CoV-2. De fet, la relació amb aquesta empresa es va iniciar arran dels tets TMA per a la detecció del coronavirus, ja que Hologic és la impulsora de la tecnologia que hi ha darrere d’aquestes proves. En concret, aquest projecte de cribratge del virus SARS-CoV-2, no obstant això, ja ha permès recopilar les dades del Principat i que aquestes formin part d’un estudi internacional. Aquest és un exemple del funcionament del conveni pel qual, com va assegurar el director general per al sud d’Europa, Josep Yebra, en l’àmbit del càncer de mama la cessió de nous aparells amb les darreres tecnologies i l’aplicació de protocols de referència permetran millorar l’actual cribratge de la malaltia i aportar coneixements als professionals que la tracten.