Crisi energètica

FEDA veu impossible una gran apagada a Andorra

La parapública descarta problemes de subministrament a l’hivern a causa de la demanda

Un negoci d'Andorra la Vella afectat per una apagada elèctrica el març del 2019.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Si no hi ha un fenomen extern, com ara una catàstrofe natural, un incendi de grans proporcions o alguna circumstància aliena, FEDA descarta que es pugui produir una apagada massiva al Principat. Tot i això, en aquests casos, segons manifesta el director general de FEDA, Albert Moles, “la xarxa europea és resilient a aquestes circumstàncies perquè és una xarxa molt ben mallada i, de produir-se, es podria acotar i afectaria només una regió concreta”.

Es desterra així des de la parapública la rumorologia que afecta aquestes darreres setmanes el continent europeu sobre una apagada massiva, iniciada per un vídeo difós pel ministeri de Defensa d’Àustria en què donava instruccions a la ciutadania sobre com preparar-se per a un esdeveniment d’aquestes característiques en els propers cinc anys.

En aquest sentit, doncs, es parla d’una apagada que provindria de la suposició que la progressiva apagada de centrals nuclears i el desús gradual dels combustibles fòssils de cara a neutralitzar les emissions de diòxid de carboni provocaria, en certs moments, un excés de demanda que l’oferta no podria cobrir, produint-se, d’aquesta manera, la gran apagada.

El director general de FEDA explica que “per un pic de demanda és quasi impossible fer una apagada en el sentit que, si en algun moment, per la raó que sigui, hi ha un pic de demanda, que no és el cas, ni es preveu que sigui aquest hivern, és un pic de demanda que es preveu”. Respecte al cas d’Andorra, Moles assegura que “tant l’operador francès com l’operador espanyol saben la producció que tenen i tenen una previsió pràcticament exacta de la demanda”.

Més enllà, el responsable de la parapública matisa que si hi ha parades previstes de centrals nuclears o desconnexions de centrals d’un altre tipus, això es preveu en la producció, s’avisa i es programen talls per equilibrar l’oferta i la demanda “de manera pactada i organitzada perquè no hi hagi més complicacions”.

Respecte a les possibles afectacions per la transició ecològica i la desconnexió de les energies d’origen fòssil, Moles apunta que la desconnexió sempre està programada i compensada amb noves fonts d’energia.

tracking