Habitatge

L'AGIA sosté que el preu mitjà per metre quadrat no s'adiu a la realitat del mercat

Galobardas afirma que les transaccions immobiliàries cada cop són de més valor

Vista aèria d'Escaldes-Engordany.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Segons les dades d’aquesta setmana del Departament d’Estadística, el preu mitjà per metre quadrat de les 476 transaccions immobiliàries realitzades durant el tercer trimestre del 2021 –que corresponen a una mitjana de 2.676 euros– no s’adiuen a la realitat del mercat de l’habitatge. “El preu mitjà per metre quadrat de les operacions realitzades no equival al preu mitjà de la cartera d’immobles que té el mercat”, va puntualitzar Jordi Galobardas, president de l’AGIA, que va considerar que l’actual xifra seguirà incrementant-se en els propers informes del Departament d’Estadística atesa l’evolució alcista dels preus del mercat.

“El preu mitjà de les compravendes ha anat pujant amb immobles de més valor”, va destacar el president de l’AGIA, que va ressenyar que darrerament s’estan observant transaccions que superen el milió d’euros. “Al primer moment de recuperació de la crisi es venien petits apartaments amb un valors molt baixos, però ara hi ha més confiança i la gent està comprant habitatges de més nivell econòmic”, va indicar.

A més, Galobardas va argumentar que tot i el preu mitjà de les transaccions estigui pujant, “això no implica que el preu dels pisos estigui pujant”. “Els propietaris no han apujat els seus preus, sinó que es venen immobles de més valor econòmic. Abans es venien els pisos de 200.000 euros i ara s’estan venent els de 400.000”, va dir en relació a les tendències del mercat.

Quant a les noves promocions urbanístiques de les valls centrals, Galobardas va matisar que les construccions van enfocades a un públic de luxe i, conseqüentment, el preu també està pujant. “És un procés de gentrificació que també s’està produint en la majoria de les ciutats del nostre entorn. La manera que això no causi problemes és invertir a millorar les infraestructures de comunicació per poder viure a distància del centre”, va afirmar el president de l’AGIA, que va subratllar que a les parròquies altes “s’està construint un producte menys car”. De fet, assenyala que hi ha una diferència de preu d’entre un 20% i un 35% del valor d’un mateix immoble en funció de si està a les valls centrals o a la resta del país.

Sobre el perfil dels compradors, Galobardas va comentar que “quasi està equilibrat al 50%”, ja que sosté que es beneficien del mercat interior i atreuen alhora inversió estrangera.

tracking