El Govern aparca l'avortament tot i l'escletxa constitucional que obre l'informe
Espot remarca que l’anàlisi es va demanar la legislatura passada per saber l’encaix de la interrupció
de l’embaràs a la Carta Magna
“L’informe es va encarregar per saber si hi havia possibilitats d’adequació de la interrupció voluntària de l’embaràs dins del marc constitucional.” Amb aquestes paraules el cap de Govern, Xavier Espot, va començar a posar negre sobre blanc a la polèmica sobre l’informe de l’avortament i el Coprincipat que l’executiu va adjudicar el setembre del 2019. La documentació analitza en quin moment es considera científicament que un embrió té vida, per tal de determinar en quin punt de l’embaràs es podria considerar que s’està atemptant contra la vida si s’avortés. Dit d’una altra manera, l’estudi obre una escletxa a permetre la interrupció voluntària de l’embaràs durant les primeres setmanes sense infringir l’article de la Constitució que estableix que s’ha de protegir la vida en totes les seves fases.
Malgrat això, el líder de l’executiu va reiterar que “independentment d’aquests informes, que evidentment ens poden donar llum, no podem oblidar que la qüestió de la interrupció voluntària de l’embaràs al nostre país no és només una qüestió jurídica, sinó institucional”. En aquest sentit, va afegir que “independentment que es puguin trobar vies per considerar que la interrupció voluntària de l’embaràs en alguns casos, en determinats supòsits i limitacions, sigui constitucional i per tant conforme a la nostra Carta Magna, hi ha una qüestió afegida al nostre país que és el nostre règim institucional”. “Si l’Església catòlica, i per tant un dels nostres Coprínceps, considera que malgrat ser constitucional això va en contra dels seus dogmes de fe i se li fa impossible la continuïtat en el càrrec de Copríncep tindrem un problema institucional”, va deixar clar.
No és el “sant grial”
El líder demòcrata va emfatitzar que l’informe “no és una sentència del Tribunal Constitucional”, recordant que el dret no és una ciència exacta, i va recalcar que tampoc és “el Sant Grial que aporta una solució definitiva a una problemàtica que tenim sobre la taula des de fa molts anys i que no s’ha de resoldre per la via jurídica, sinó institucional”.
Espot també va insistir que és habitual que els governs demanin informació sobre qüestions que poden generar dubtes i que no és pas un “informe clandestí” ni se n’ha de fer, va dir, més polèmica perquè “aquesta qüestió mereix un debat tranquil, pausat i discret”. Així mateix, va reiterar que l’anàlisi el va demanar el Govern de Martí, del qual ell també en formava part com a ministre de Justícia, Interior i Afers Socials, però que no va ser entregat fins mesos després que jurés el càrrec de cap de Govern. Aleshores va demanar, tal com ja va avançar el Diari, tres complements d’informació per assegurar l’encaix legal del servei integral d’atenció a la dona (SIAD), que es va posar en marxa a principi del 2020.
MÉS
-Pregunta oral del PS
El PS preguntarà al Govern per l’informe sobre l’avortament i el Coprincipat en la sessió de control de la setmana vinent. Vistes les “incongruències i contradiccions” al tomb d’aquesta documentació, la formació vol saber per què es va demanar i quin procés s’ha seguit.
-Avortament a la Seu
La Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell ofereix des d’ahir el servei d’interrupció voluntària de l’embaràs per la via farmacològica com a part de la seva cartera de serveis. La posada en marxa d’aquesta nova prestació evitarà desplaçaments fora del territori de les dones que ho sol·licitin.
BARTUMEU AFIRMA QUE "ÉS UNA EVIDÈNCIA QUE S'HA DE DESPENALITZAR L'AVORTAMENT"
L’excap de Govern Jaume Bartumeu va afirmar ahir en una entrevista al programa Parlem-ne, de Diari TV, que “és una evidència que s’ha de despenalitzar l’avortament”. Bartumeu va fer les declaracions preguntat per la polèmica sobre l’informe encarregat per l’executiu i va considerar que “el dia que un Copríncep vulgui interferir en les competències constitucionals atribuïdes al Consell General ens haurem de plantejar la qüestió del Coprincipat”. El també líder d’SDP va indicar que desconeix el contingut de l’informe però va afegir que “el que sí que sé és que Toni Martí va anar al Vaticà i sé de què van parlar”. Bartumeu va demanar al Govern serietat i el va animar a explicar el que diu la documentació encarregada. En aquest sentit, va apuntar que “potser aquest informe ens ajudarà a veure més llum en aquesta qüestió”, i va afegir que quan pugui l’analitzarà.