El passaport Covid divideix la restauració

Diversos restauradors s’inclinen per mantenir les mesures actuals i asseguren que no s’acolliran a l’opció de demanar el certificat Covid a l’entrada del local

Dos usuaris prenent un cafè en un local de restauració.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern deixarà, previsiblement a partir de demà, al lliure criteri de cada restaurant la possibilitat de demanar el certificat Covid als clients com a mesura de control per beneficiar-se d’una major laxitud en les restriccions sanitàries. No obstant això, no tot el sector de l’hostaleria té clar d’acollir-se a aquesta mesura de caràcter opcional. Amb una petita mostra representativa de 14 restauradors, el Diari ha pogut copsar que set d’aquests no són partidaris, almenys ara, de demanar el pass sanitari, quatre en tenen dubtes i tres són proclius a introduir aquesta mesura.

Mónica González, copropietària del Minim’s, exposa que no els compensa demanar el certificat Covid atès que com a molt guanyarien una taula d’acord a l’espai del local. “Per una taula més no prohibirem que la gent no vingui a menjar perquè hi pot haver gent que se senti discriminada. Continuarem com estàvem, amb metre i mig de distància, gel i mascareta”, sosté. En Sebastien Besnier, xef de Plat’in, declara que al seu establiment “de moment no ho aplicarem”. “No tenim problemes d’aforament així que continuarem amb el que està vigent”, apunta. La Sonia Santos, copropietària de la Borda del Tremat, explica que són un restaurant familiar amb capacitat de rebre fins a 30 persones, de manera que no és partidària de reduir l’espai entre taules per donar cabuda a més comensals. “Tenim encara una mica de por. Amb el certificat ningú t’assegura que has estat en contacte amb algun cas”, afirma.

Amaro Batista, propietari de la Borda Eulari, no té ganes de quedar “com el dolent de la pel·lícula”. “Si em deixen que jo prengui la decisió no demanaré res perquè és molt difícil controlar les persones. Si no és obligatori per llei no ho farem, com quan va passar amb els fumadors”, manifesta. De fet, Batista recorda que quan el Govern va obligar a demanar un registre dels clients durant les primeres onades de la pandèmia va donar problemes perquè “molts s’ho prenien a conya i hi posaven Manolito de los palotes”. “Demanar coses que no són obligatòries és molestar la gent i complicar-te la vida és arriscat”, resumeix. Philippe Garcia, propietari de la Taverna Lapurdi, assevera que no farà cap control “per no perdre clientela”. “Els clients francesos ja estan acostumats a portar el passaport sanitari, però els clients espanyols no ho tenen suficientment interioritzat. Prefereixo mantenir l’aforament que tinc amb restriccions que són relativament fàcils de complir”, va reflexionar. Manuel Valdes, propietari del Racó del Siscaró, a Canillo, opina que la mesura és “beneficiosa” però esgrimeix que no ho demanaran fins que sigui obligatori. “Mentre hi hagi restaurants que no ho demanin a mi em perjudicarà perquè perdré clientela”, va incidir. Marc Simón, propietari del MiraKbé i MuaKaBo, reconeix ser “pro vacunes”, però vol “seguir com fins ara” per estalviar-se “enrenous al restaurant”. “Demanar el certificat Covid i verificar la identitat hi haurà gent que ho entendrà però d’altres generaran un conflicte molt gran”, diu.

Sense encara tenir clar la posició a adoptar, Gilberto Codina, treballador de l’Adelita, recela del fet d’actuar de “policies” però admet tenir ganes de rebre més clients. La Dolors Pal, directora de la Borda Raubert, supedita la decisió en funció del nombre de contagis que hi hagi en aquell moment al país, mentre que Mauri Garcia, de K L’Irina, expressa que encara no s’han plantejat abordar aquesta qüestió. Carles Flinch, propietari del restaurant Can Manel, expressa els seus dubtes i prefereix esperar a veure el contingut del decret.

En canvi, Marcel Besolí, propietari d’El Celler d’en Toni, argumenta que demanaran el pass Covid a l’entrada per tenir “una major garantia sanitària”. A més, amb el Nadal a tocar, esgrimeix, “emplenar fins al 80% ens permetrà augmentar la facturació”. Epi Figueroa, del Versailles, és partidari de regular l’estat de salut “per tenir un control en els contagis”, mentre que Vanessa Reina, propietària del Crostó, confessa que des d’ahir apliquen ja la mesura preventiva.

MINIM’S

MÓNICA GONZÁLEZ

“Per optar a guanyar una taula més no prohibirem que la gent vingui a menjar”

MIRAKBÉ I MUAKABO

MARC SIMÓN

“Demanar el certificat Covid i verificar la identitat em generarà un conflicte molt gran”

BORDA DEL TREMAT

SONIA SANTOS

“Amb el certificat ningú t’assegura que no has estat el contacte d’un positiu per Covid-19”

PLAT’IN

SEBASTIEN BESNIER

“No tenim problemes d’aforament així que de moment continuarem amb el que està vigent”

BORDA L’EULARI

AMARO BATISTA

“Si em deixen que jo prengui la decisió no ho faré perquè és difícil controlar les persones”

BORDA RAUBERT

DOLORS PAL

“No ho hem plantejat. Només demanaríem el certificat Covid si hi ha molts contagis”

TAVERNA LAPURDI

``PHILIPPE GARCIA

“Els clients francesos hi estan acostumats, però els espanyols encara no ho tenen interioritzat”

CAN MANEL

CARLES FLINCH

"Tenim dubtes perquè hi ha molta gent que encara ésrebecaa vacunar-se. No ho sé, ho valorarem"

EL RACÓ DEL SISCARÓ

MANUEL VALDES

“Si hi ha restaurants que no ho demanen a mi em perjudicarà perquè perdré clientela”

EL CELLER D’EN TONI

MARCEL BESOLÍ

“Ho demanarem perquè volem tenir una major garantia sanitària i emplenar fins al 80%”

tracking