cimera de glasgow

Andorra s'alia per la neutralitat de carboni

S’adhereix a la coalició de països per assolir aquesta fita, que vol acomplir el 2050

La delegació andorrana, encapçalada per la ministra Sílvia Calvó.SFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La cimera del clima de Glasgow arribava ahir a la darrera jornada amb una cursa negociadora per assolir un mínim consens amb les mesures que s’han d’implantar per frenar l’escalfament global. La delegació andorrana, encapçalada per la ministra de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, cloïa la seva participació informant del treball que s’ha encetat per sumar-se a dues coalicions “per seguir fent passos decidits per mitigar els efectes adversos del canvi climàtic”, segons va informar l’executiu en un comunicat.

En concret, el Principat ha impulsat els contactes per adherir-se a la coalició per la neutralitat de carboni, que s’alinea amb el compromís nacional d’assolir-lo el 2050. L’executiu va destacar que la coalició per la neutralitat de carboni reuneix “un grup de països pioners que han acordat desenvolupar estratègies climàtiques ambicioses per assolir els objectius a llarg termini de l’Acord de París”. Fan part de l’agrupació Alemanya, el Canadà, Colòmbia, Costa Rica, Dinamarca, Etiòpia, Finlàndia, França, Islàndia, Luxemburg, les Illes Marshall, Mèxic, els Països Baixos, Nova Zelanda, Noruega, Portugal, Espanya, Suècia i el Regne Unit.

El Govern va destacar que les accions encetades pel Principat en aquesta matèria són plenament compatibles amb allò que propugna la coalició de països. En aquest sentit, va recordar que es compta des de principi d’any amb l’estratègia energètica nacional de lluita contra el canvi climàtic, amb l’objectiu principal d’assolir la neutralitat de carboni, formada per cinc programes d’acció en què queden inclosos els objectius de la coalició.

Tanmateix, la delegació andorrana ha fet els tràmits per afegir-se a la coalició per la fixació d’un preu del carboni en l’àmbit internacional (Carbon Pricing Leadership Coalition). L’executiu comparteix que els beneficis de disposar d’un preu del carboni són un dels instruments polítics més forts disponibles per fer front al canvi climàtic. En aquest sentit, van assenyalar que l’aprovació per part del Consell General de la taxa de carboni, que entra en vigor l’1 de gener, permetrà l’adhesió a aquesta coalició per tal de “reclamar un preu del carboni universal que permeti finançar la transició energètica i l’acció climàtica, així com les accions necessàries per al ple compliment dels objectius de l’Acord de París”.

Desplaçament compensat

El Govern va informar que el desplaçament de la delegació andorrana a Glasgow s’ha compensat amb la col·laboració d’un projecte sostenible de Xile i que l’objectiu és seguir fent aquestes accions en cada desplaçament, en línia amb l’impuls que es vol donar al mercat intern d’emissions de carboni.

LA FI DE LA COP26

Coalicions

Andorra se suma a la coalició per a la neutralitat del carboni i l’aplicació de la taxa verda també li permetrà afegir-se a l’agrupació que demana la fixació d’un preu de carboni en l’àmbit internacional.

Darrer dia

La COP26 hauria d’haver acabat ahir a la tarda però va arribar a la pròrroga amb l’objectiu de poder acostar finalment posicions i tancar un acord que es considera vital per atacar la crisi que viu el planeta.

tracking