rEPORTATGE
Israel - Andorra... EUA
Gallardo prepara un acord de col·laboració perquè les start-ups israelianes puguin realitzar el seu testeig al país abans de fer el salt al mercat americà
El memoràndum d’entesa que prepara Andorra amb Israel en matèria d’innovació ha de permetre al Principat “ser la fase de proves de llançament de start-ups abans d’anar al mercat americà”. Aquest és l’esperit amb el qual el ministre de Presidència, Economia i Empresa pretén situar el país en un nínxol de mercat de l’emprenedoria israeliana abans de creuar l’oceà a la recerca de més oportunitats. “Israel té un dèficit per cobrir aquesta fase intermèdia en què les start-ups no estan encara prou madures i Andorra pot facilitar una talla de mercat que permeti testejar productes i serveis abans de fer el salt als Estats Units”, va dir Gallardo, que va desplaçar-se aquesta setmana a Tel-Aviv per reunir-se amb la ministra israeliana d’Innovació, Ciència i Tecnologia, Orit Farkash-Hacohen.
Concretament, el número dos de l’executiu va assenyalar que les tecnologies aplicades a la gestió mediambiental, ja sigui de boscos o neu, o la promoció turística són les que, a priori, poden tenir un millor encaix en el teixit empresarial andorrà. En aquest sentit, va considerar que el país es pot beneficiar de retruc d’aquest ecosistema d’innovació atès que aquestes start-ups necessiten “capital humà que haurà de posar Andorra”. “Això suposa que hi haurà part del coneixement que es quedarà al país perquè les start-ups s’han de monitorar, alhora que generarà un efecte crida perquè altres empreses o emprenedors vulguin venir aquí a testejar”, va manifestar Gallardo, que va reivindicar la singularitat d’Andorra com un lloc atractiu per testejar.
A partir d’ara, per materialitzar la col·laboració, d’aquí a final d’any Andorra i Israel miraran de tancar un conveni marc entre Andorra Recerca i Innovació (ARI) i l’Autoritat d’Innovació d’Israel. “Ells no tenen dificultats de finançament, sinó de retenir bona part del nou negoci de creació d’empreses i tecnologia al país. I fent aquesta etapa intermèdia els garanteix tenir un procés de seguiment més a prop on poder retenir el talent”, va apuntar.
Amb tot, Gallardo va subratllar des de l’òptica andorrana que “potser fins i tot algunes empreses poden deixar aquí el seu cor perquè els interessa un marc fiscal competitiu tot i que el mercat on exportin el seu producte sigui l’americà”.