conflicte fronterer

16.000 metres quadrats en disputa fronterera

Els agents rurals constaten al planell de la Tosa que la divergència cartogràfica entre Andorra i Espanya suposa el 75% de la superfície del parc solar

16.000 metres quadrats en disputa frontereraAGENTS RURALS

Creat:

Actualitzat:

Tres membres del cos d’agents rurals de l’Alt Urgell es van desplaçar ahir al matí fins al planell de la Tosa per mesurar les dimensions del parc solar que EMAP ha construït a l’estació de Pal. L’informe de l’estudi cartogràfic, al qual ha tingut accés el Diari, constata que segons la cartografia espanyola un total de 16.000 metres quadrats del parc fotovoltaic estarien en territori català. És a dir, que dels 21.130 metres quadrats que ocupa la infraestructura, un 75% de la superfície hauria creuat els límits fronterers. Ara bé, l’informe també deixa palès que, segons la cartografia andorrana, el parc solar està edificat exclusivament dins del Principat.

Basant-se en els mapes de l’Institut Geogràfic Nacional i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, l’informe deixa de manifest que aquests 16.000 m2 ocupats en territori català perta­nyen a una zona de terreny forestal, en propietat de l’entitat menor descentralitzada d’Os de Civís. A més, s’afegeix que l’esmentada superfície està inclosa dins la forest d’utilitat pública, al pla d’espais d’interès natural, al parc natural de l’Alt Pirineu, a la Xarxa Natura 2.000 i inclòs dins del pla de recuperació del trencalòs. En canvi, basant-se en els mapes de la infraestructura de dades espacials d’Andorra, la localització del parc pertany només al domini esquiable de Pal.

En l’informe també es recull que encara hi ha personal treballant en les feines de muntatge de les plaques, tot i que es ressenya que aproximadament dos terços del total de les plaques ja estan instal·lades. A més, es notifica que els agents van cercar, sense èxit, fites de la partió entre el municipi de les Valls del Valira i Andorra. D’altra banda, l’acta aixecada informa de la trobada d’una marta ofegada dins d’una de les basses situades al planell de la Tosa que es posarà en coneixement dels banders.

Propers passos a partir d’ara

L’informe dels agents rurals evidencia l’existència d’una divergència cartogràfica que molt probablement haurà de derivar en una comissió paritària entre Andorra i Espanya per tractar d’arribar a una solució que segueix enquistada des del 2008. Aleshores, la construcció de dues basses d’aigua per a la fabricació de neu artificial va ser motiu de denúncia per part dels agents rurals per un presumpte delicte contra l’ordenació del territori. El 2010, el jutjat de primera instància de la Seu d’Urgell va decretar-ne el sobreseïment provisional i arxivament de les actuacions. “Aquest instructor comparteix el criteri de les parts que no queda acreditat il·lícit penal en la conducta investigada, a falta de determinació exacta dels límits internacionals entre l’Estat d’Andorra i el d’Espanya”, resava l’aute.

En aquest sentit, els cos català dona per acabada la seva feina atès que dins de les seves competències no figura l’establiment dels límits fronterers. Una circumstància que, precisament, el director, Marc Costa, va remarcar en al·lusió a les declaracions efectuades al Diari Segre per part de l’ambaixador espanyol, Àngel Ros, que va afirmar que era “molt estrany” que s’hagués de dur a terme una inspecció per part dels agents rurals per comprovar “els límits geogràfics territorials”. “Nosaltres no entrem ni sortim en aquesta controvèrsia. Ens cenyim al que diu la cartografia oficial i demanem que no s’utilitzi políticament per part de l’ambaixada espanyola a Andorra ni de ningú més el cos d’agents rurals, que fa la seva feina amb la màxima professionalitat”, va reivindicar.

La visita, que inicialment s’havia d’haver dut a terme divendres passat de manera conjunta amb els banders però que es va acabar cancel·lant per raons “logístiques i operatives”, respon al requeriment de la direcció del parc natural de l’Alt Pirineu per comprovar si el parc solar representa “una construcció il·legal en una zona natural protegida”. A partir d’aquí, l’informe ha estat traslladat a la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, com a responsable dels parcs naturals, a l’ajuntament de l’entitat menor descentralitzada d’Os de Civís i a la delegació del govern d’Espa­nya a Catalunya.

CONCLUSIONS DE L'INFORME

ANDORRA

Versió de l'IDE

Segons la cartografia andorrana, els 21.130 m2 de parc solar són exclusivament en territori andorrà i pertanyen a l’estació de Pal.

ESPANYA

Versió de l’IGN i l’ICGC

Un total de 16.000 metres quadrats del parc solar, equivalents al 75% de la infraestructura, estarien localitzats en territori català, segons les cartografies catalanes i espanyoles.

La zona ‘envaïda’

Els agents rurals constaten que, segons la cartografia espanyola, la zona presumptament envaïda és un terreny forestal propietat de l’entitat menor descentralitzada d’Os de Civís.

Un espai protegit

L’esmentada superfície està inclosa dins la forest pública, al pla d’espais d’interès natural, al parc natural de l’Alt Pirineu, a la Xarxa Natura 2.000 i inclòs dins del pla de recuperació del trencalòs.

JOVER ES REMET A LA CARTOGRAFIA D'ANDORRA

El ministre portaveu, Eric Jover, va remetre’s ahir a la cartografia d’Andorra per defensar que el parc solar està en territori nacional. Amb tot, va convidar les autoritats veïnes “a fer les verificacions escaients”. “Si dictaminen que pot haver-hi un punt de conflicte, haurem d’asseure’ns les dues administracions per revisar la documentació que fixa els punts fronterers i arribar a un acord entre estats”.

Els agents rurals van desplaçar-se al planell de la Tosa per fer l'estudi cartogràfic.

tracking