procés participatiu

El pla de la infància i la joventut serà “transversal i multisectorial”

Els joves que han treballat en comissions van presentar ahir les propostes a Espot

El cap de Govern es va reunir amb onze representants dels joves.SFGA/CEsteve

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els joves que han estat treballant en el marc d’un procés participatiu per elaborar propostes que els agradaria veure recollides al pla nacional de la infància i la joventut (PNIA) es van reunir ahir amb el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, per presentar-los les conclusions del seu treball. El cap de Govern va posar especial èmfasi en la importància de traçar un pla “realista” que no sigui “un brindis al sol”, sinó que es pugui complir, i va asseverar que serà un “pla molt transversal i multisectorial”, que treballarà en molts àmbits.

Els joves que han pres part en aquest treball tenen entre 16 i 18 anys, estudien en diferents centres i es van organitzar en quatre comissions –educació, salut, lleure i ocupació, i justícia– per elaborar iniciatives en el marc del PNIA, que té com a eix prioritari vetllar pels menors en l’exercici dels seus drets i protegir-los davant tota classe de desemparament, risc o maltractament.

Marco Castro (18), un dels nois que han treballat en la comissió d’educació, va destacar que els agradaria “millorar aspectes pel que fa a orientació en un futur i ampliar l’oferta educativa”. A la comissió de lleure i ocupació, Mohamed Slimani (17) va compartir que reivindiquen “espais d’oci saludable on poder quedar amb els amics i socialitzar”, com el 3x3 d’Escaldes-Engordany, així com treballar en “l’experiència laboral i el món professional dels menors”.

Tots dos joves es van mostrar animats de poder reunir-se amb el cap de Govern. Mohamed Slimani es va mostrar esperançat que “després de totes les trobades esperem que es duguin a terme les nostres propostes i, per què no, mantenir unes comissions més actives amb els joves”. Marco Castro també va reivindicar aquest diàleg amb el jovent, ja que, segons ell, no se l’ha tingut en compte durant molts anys. Per aquest motiu, va celebrar que “ens escoltin en aquestes reunions i, sobretot, el cap de Govern, que és una persona important”.

Espot va assegurar que també “és un dia particularment important per al Govern”, i va posar en relleu necessitat que l’executiu tingui en compte “el parer i l’opinió dels infants i adolescents”. Així, va assegurar que “escoltarem les propostes amb atenció i, en la mesura del possible, les intentarem incorporar en el marc de la comissió nacional de la infància i l’adolescència, on acabarem d’articular aquest pla a quatre anys vista”.

UN PAS MÉS EN ELS DRETS DELS MENORS

Xavier Espot va posar de manifest la importància del procés participatiu per desenvolupar el pla nacional de la infància i l’adolescència. Va recordar que és un pas més per posar en pràctica la Llei dels drets dels infants i els adolescents, que ell mateix va impulsar quan va ser ministre d’Afers Socials, juntament amb l’aleshores ministre d’Educació, Eric Jover. “El que compta és que les lleis s’apliquin i que repercuteixin en el benestar i en la millora dels drets de la ciutadania”, va apuntar el cap de Govern.

tracking