Reportatge

Escoltar els més joves

El pla nacional de la infància i l’adolescència tindrà en compte les demandes dels menors per traçar polítiques que vetllin pels seus drets i benestar.

Les ministres Vilarrubla i Pallarés a la comissió.SFGA / C. Esteve

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Que els joves demanin ser escoltats no és una novetat. Però que l’administració els tingui realment en compte passa poc sovint. Tanmateix, aquesta vegada, les demandes dels infants i adolescents són l’eix central que guiarà la redacció del pla nacional de la infància i l’adolescència, una estratègia que tindrà com a objectiu vetllar pels infants i adolescents en l’exercici dels seus drets i protegir-los davant tota classe de desemparament, risc o maltractament.

Així doncs, el Govern ha fet una aposta per escoltar els implicats a l’hora de definir les polítiques que els afectaran. En aquest procés han participat des dels més menuts, de tres anys, fins als joves de 18. Fins als 16 anys han treballat en el marc de les escoles, mentre que els adolescents d’entre 16 i 18 anys, provinents de diferents centres, han col·laborat organitzats en quatre comissions –educació, salut, justícia, i lleure i ocupació– per definir les demandes que volen veure reflectides al pla nacional. Els menors, però, no han estat els únics a participar, sinó que s’ha escoltat les associacions, els professionals i l’administració.

D’aquest treball participatiu, la ministra d’Educació, i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va explicar que han sortit una seixantena de propostes que ahir es van presentar davant la comissió nacional de la infància i l’adolescència. Els propers passos a seguir són, segons Vilarrubla, definir les prioritats i la mateixa redacció del pla, que es preveu que vegi la llum a principi de l’any que ve i que tindrà una durada de quatre anys.

La responsable de la cartera d’Educació va admetre que allò que més va sorprendre la comissió i a ella mateixa va ser que “els joves van fer propostes més lligades al medi ambient, a la participació, a la comunicació i a la seguretat a nivell de xarxes. Han anat més enllà del que la llei emanava”.

Un altre punt que la ministra d’Educació va apuntar va ser que algunes iniciatives que demanaven els joves ja existien, però que per algun motiu no havien sabut comunicar-les. Per aquest motiu, Vilarrubla va assenyalar la necessitat de desenvolupar canals de comunicació enfocats als joves perquè tinguin a l’abast tota la informació que els implica. “Segurament pot haver-hi una aplicació que concentri moltes informacions per als joves. I ara no hi és”, va cloure.

tracking