Reportatge

Absolt pel mal castellà

Un acusat d’un delicte major d’amenaces de mort fetes amb arma de foc és absolt perquè parla malament el castellà i el greuge no es va poder provar.

Exterior de la Seu de la Justícia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els camins del Dret són de vegades enrevessats, però allò que compta al final és si els fets s’han pogut provar davant d’un tribunal abans de condemnar a la persona acusada. Així va succeir en una vista al Tribunal de Corts en què una persona va quedar absolta d’un delicte major d’amenaces de mort condicionals i fetes amb arma de foc. La decisió es basa en el fet que el tribunal sí que va constatar la manca de claredat en què s’expressava en castellà l’acusat i davant la disparitat de versions que manifestaren l’autor dels fets i la víctima, va determinar-ne l’absolució.

Els fets provats constaten que l’acusat, una persona de nacionalitat francesa, amb antecedents penals al Principat i en situació de llibertat provisional es va personar a primera hora de la tarda a les oficines on treballava la víctima. Aquesta li va relatar que constantment li trucaven al mòbil per molestar-la. La persona de nacionalitat francesa, aleshores, es va aixecar de la cadira i li va fer veure al seu interlocutor que duia un revòlver a l’interior del pantaló, a l’altura de la cintura. En aquest moment, i aquí esdevé la clau del cas, l’acusat assegura que va dir: “No digas nada que vas a perder mi confianza; jura por la cabeza de tu hijo.” No obstant això, la víctima reitera que li va dir: “No diga nada que un tiro irá a la cabeza de tu hijo.”

En la seva resolució el tribunal manifesta “dubtes” sobre les paraules pronunciades en el moment dels fets, així com que l’acusat tenia la intenció d’atemorir la víctima. Però, més enllà, els tres magistrats manifesten que donada la “manca de claredat” amb què s’expressa l’acusat en castellà i davant la contradicció de les versions decideixen absoldre’l. També indiquen que no sembla lògic concatenar una declaració de pèrdua de confiança amb una amenaça de mort sobre el seu fill.

No obstant l’absolució del delicte d’amenaces de mort, el tribunal sí que ha condemnat aquesta persona per l’altre delicte pel qual estava acusat, com és el de port il·legal d’arma. Per aquesta circumstància la Batllia el condemna a la pena de tres mesos de presó condicional, amb un termini de suspensió de la condemna de dos anys. Així mateix, es va ordenar el comís del revòlver i la munició segrestada a l’acusat.

tracking