Treball parlamentari

Els consellers hauran d'anar adequats però sense corbata

Els consellers ultimen el codi de conducta, que marcarà una vestimenta per a les sessions tradicionals però no per a la resta

Una sessió parlamentària al Consell General.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El codi de conducta que hauran de seguir els consellers generals i que s’està ultimant marcarà, entre altres qüestions, com hauran d’anar vestits els parlamentaris. L’article, però, serà molt més moderat del que inicialment havia plantejat algun grup parlamentari. Després que es decidís per una gran majoria no incloure la proposta de Ciutadans Compromesos de prohibir dur tatuatges en llocs visibles, ara els consellers estan acabant de precisar com cal vestir tant en les sessions tradicionals com en les ordinàries. DA proposa que en les tradicionals s’hagi de “respectar les tradicions” i portar el tricorni, la medalla d’autoritat, el gambeto i “una vestimenta sòbria”. En la resta de sessions, només es demana “dur una vestimenta adequada tot respectant la institució”. Quedaria fora, doncs, l’obligació de dur corbata, tal com demanava Ciutadans Compromesos. De fet, la proposta del PS és més moderada i voldrien eliminar de l’article l’obligació de dur “una vestimenta sòbria” en les sessions tradicionals i no fer cap menció respecte a com assistir a la resta de sessions parlamentàries.

El codi de conducta també determinarà els drets i deures dels consellers, amb especial atenció als conflictes d’interessos. En concret, estipula que s’entendrà que hi ha un conflicte d’interès “quan un conseller general té un interès personal directe o indirecte que pot influir de manera inadequada en el compliment dels seus deures com a conseller general de manera íntegra” i deixa clar que de ser el cas, l’implicat tindrà el “deure de notificar, de forma escrita a Sindicatura, així com davant de la comissió que analitza els treballs de la llei en qüestió” abans d’intervenir en els debats o votar. El conseller haurà de ser substituït en la totalitat dels treballs del text en qüestió.

MULTES DE 5.000 EUROS

El document també preveu que si un conseller té sospites d’un possible conflicte d’interessos per part d’un company podrà demanar “un informe a la Comissió Permanent”. En cas que es confirmi la incompatibilitat, Sindicatura podrà imposar al conseller una amonestació pública i una multa d’entre 500 i 5.000 euros. Així mateix, en cas de considerar que la infracció ha estat molt greu, es pot acordar la “suspensió temporal de l’exercici de la funció parlamentària mentre el conseller general no resolgui la situació d’incompatibilitat”.

Es considerarà una infracció molt greu també “no guardar el deure de confidencialitat o revelar o lliurar informació que tingui caràcter secret d’acord amb la Constitució i el Reglament General”. En aquesta qüestió també hi ha hagut divergències entre els grups, ja que part dels consellers proposava que els parlamentaris no poguessin informar els mitjans de comunicació dels treballs del Consell fins que les lleis no estiguessin aprovades.

Pel que fa a les infraccions greus, s’inclou donar informació incompleta sobre el compliment de les obligacions que estableix el codi de conducta o incomplir els terminis establerts per a la presentació de les declaracions a les quals estan subjectes els consellers generals, entre d’altres. La resta d’infraccions es consideraran lleus i pel que fa als incompliments en matèria d’ordre i disciplina se sancionaran d’acord amb el que diu el reglament i no el codi. En tot cas, el conseller que hagi estat sancionat podrà demanar una revisió.

D’altra banda, el text vol també marcar en quins casos els consellers poden rebre un plus a les seves retribucions mensuals. S’inclou, per exemple, que puguin “percebre dietes per alimentació o altres prestacions complementàries en cas de desplaçaments oficials fora d’Andorra”. El Consell no li retribuirà si l’organisme internacional on hagi d’anar ja li paga les dietes. En cas d’abonar-ho, serà Sindicatura, després d’escoltar la valoració de la Junta de presidents, qui determinarà els imports. En aquest punt, el grup liberal proposa afegir que d’igual manera es procedeixi “per tal de fixar un import màxim amb el qual els grups parlamentaris poden retribuir prestacions complementàries als consellers del grup que tinguin una activitat laboral i/o empresarial compatible amb el seu càrrec”.

CODI DE CONDUCTA

1. Vestimenta tradicional i adequada

Els demòcrates proposen que als consells tradicionals s’hagi d’anar amb roba sòbria i usar el tricorni, la medalla i el gambeto. Queda fora l’obligació de la corbata com volia Ciutadans Compromesos.

2. Notificar els conflictes d’interès

Els consellers generals hauran de notificar per escrit a Sindicatura els possibles conflictes d’interessos si n’hi hagués i abstenir-se de participar en tot el procés que impliqui la llei amb la qual es té una incompatibilitat.

3. Sancions d’entre 500 i 5.000 euros

No notificar un conflicte d’interessos i, per tant, no abstenir-se dels treballs que comportin un interès propi suposarà una infracció molt greu i Sindicatura podrà imposar multes de fins a 5.000 euros. Es podrà també demanar la suspensió temporal de la funció parlamentària a l’implicat fins que resolgui la situació d’incompatibilitat.

4. Revelar un secret, infracció molt greu

L’esborrany també inclou que no guardar el deure de confidencialitat o revelar o lliurar informació que tinguin caràcter secret d’acord amb el reglament del Consell o la Constitució serà considerat una infracció molt greu.

5. Sindicatura posarà l’import de les dietes

Sindicatura decidirà l’import de les dietes o de les prestacions complementàries en cas de desplaçaments oficials fora d’Andorra. No pagarà res si la institució estrangera ja es fa càrrec de les despeses.

tracking