Diari TV 'Parlem-ne'

Liberals tempta DA a concórrer junts a les properes eleccions

Costa diu que la decisió correspon a la militància, però reitera que han treballat de forma “còmoda”

Ferran Costa abans d'iniciar l'entrevista a Diari TVFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Cada vegada que se’ls pregunta els dirigents de Liberals s’expressen amb bones paraules sobre la possibilitat de reproduir la coalició de Govern amb Demòcrates (DA) i concórrer junts a les properes eleccions, tot i que sempre deixen la porta oberta a altres fórmules i deriven la responsabilitat de prendre la decisió a la militància. Així ho va apuntar la setmana passada el president de Liberals i ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en finalitzar el congrés ordinari del partit, i així també ho va afirmar ahir el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, en una entrevista a Diari TV. “Aquesta legislatura hem treballat de manera molt còmoda amb el socis de Govern i és una situació que podríem explorar d’una manera futura”, va assegurar Costa, qui va reiterar a continuació que “a casa nostra explorarem totes les opcions”. No obstant això, igual que va fer Gallardo poc després de ser reelegit president del partit, va deixar clar que “a la nostra formació la militància és qui es posiciona sobre com s’ha de concórrer a unes eleccions”. Respecte a la futura coalició electoral, el conseller general no va voler anar més enllà i va concloure envers un possible opacament de la tasca de Govern dels seus ministres si es fa una llista unitària amb DA que “això seria fer política ficció”, al temps que va advertir que “la lleialtat institucional acaba el dia que acaba aquesta legislatura i això ho sap el cap de Govern”.

Cal recordar que Liberals i el PS van concórrer en llistes conjuntes les eleccions passades amb “un acord polític sobre que a les llistes cadascú ocuparia el seu escó al Consell General”, segons va reiterar ahir Costa. La fórmula, va continuar Costa, estava pensada com “una manera d’acabar amb l’hegemonia de les victòries electorals per majoria absoluta” i amb “la voluntat de tenir màxima representació d’escons”. Al recompte de les eleccions, DA va obtenir onze consellers, el PS, set, Liberals, quatre, terceravia, quatre, i Ciutadans Compromesos, dos. La majoria es trobava en 15 i, segons va relatar el dirigent liberal, el partit es decantava per la fórmula que aportés estabilitat al país en forma d’un Govern amb majoria absoluta. Pel que fa a les opcions, “el PS ens en va proposar una i, per altra banda, també el senyor Espot”, va apuntar Costa. Amb aquest escenari, des de Liberals se li va fer saber al candidat del PS, Pere López: “Aconsegueix quatre escons més i quan els tinguis garantits parlarem.” L’escenari era complicat perquè Liberals i PS sumaven onze escons, mentre que la fórmula amb DA arribava als quinze de la majoria absoluta. Costa va mantenir ahir que “el senyor López mai va aconseguir el suport explícit del senyor Pintat [terceravia]. No es va poder explorar aquesta via perquè el senyor Pere López no va poder trobar els acords”. Al mateix temps, Costa va acusar el líder socialdemòcrata de “tergiversar” el pacte electoral i va concloure que “si s’hagués obtingut una majoria estable era una opció, però dubtem que això ho hagi explicat el senyor López”.

Amb relació a l’actual bona sintonia amb DA i les crítiques airades de la legislatura passada entre ambdues formacions, Costa va matisar que “els interlocutors han canviat”, i va elogiar el “tarannà de l’actual cap de Govern”.

Precisament, sobre Xavier Espot i les explicacions ofertes sobre l’informe de l’avortament, els liberals es donen per satisfets amb les reunions internes del Govern i amb la compareixença del mateix Espot la setmana passada al Consell General. Amb relació a aquest assumpte, Costa va reconèixer en la seva intervenció d’ahir que afrontar la despenalització va quedar fora del pacte perquè a la negociació per formar Govern “era una línia roja de DA”, i va reiterar que la proposta de la seva formació és un referèndum. Tot i això, va apuntar que cara a les eleccions els partits “s’hauran de posicionar”.

"HI HA QUI ES MIRA ELS DOSSIERS I QUE NO HO FA"

El president del grup parlamentari liberal va voler fer una defensa de la tasca dels consellers generals, davant les crítiques de falta de dedicació i de formació d’alguns actors, com ara l’excap de Govern Jaume Bartumeu. “On hi ha un grup heterogeni de persones hi ha qui hi va amb més ganes i qui hi va amb menys, els que miren els dossiers i els que no, i hi ha els que arriben puntuals i els que arriben tard, però això és inherent a la condició humana”, va reconèixer Costa. Respecte als salaris, va dir que sempre és un tema de debat, però va recordar que el sou base són 1.900 euros i que el volum de feina i de dedicació dels consellers és ingent, al temps que va dubtar dels suposats beneficis de deixar una feina a l’àmbit privat pels sous que cobren els polítics andorrans.

JUSTIFICA ELS VIATGES DE JORDI GALLARDO

Ferran Costa va ser molt contundent respecte a les preguntes del PS al Govern per l’agenda del ministre d’Economia i president de Liberals, Jordi Gallardo. “Aquesta pregunta denota o bé una explícita mala fe o total ignorància i totes dues són preocupants”, va dir Costa, qui va manifestar, a més, que “per diversificar l’economia cal anar a buscar més enllà del nostre país les oportunitats de diversificació”. Costa va concloure amb relació al PS que “fer política des del despatx és d’una inòpia absoluta”.

tracking