Pacte d'estat
El Govern vol un pla de contingència sanitària
El pacte d’Estat de Salut plantejat per l’executiu incorpora la redacció d’un pla de catàstrofes i crear òrgans d’assessorament per a situacions sobrevingudes
El pacte d’Estat de Salut que el Govern ha entregat a les formacions polítiques que tenen representació al Consell General proposa redactar un pla nacional de contingència en situació de crisi sanitària. El document, que va ser tractat en una reunió dilluns passat amb els grups parlamentaris, ha sigut actualitzat amb diferents propostes relacionades amb la lluita contra futures crisis similars a la viscuda amb la Covid-19 –el primer esborrany s’havia presentat abans de l’inici de la pandèmia.
El text al qual ha tingut accés el Diari també incorpora, entre d’altres qüestions, la necessitat “d’impulsar la redacció, en col·laboració amb tots els grups d’interès, del pla de catàstrofes” i ampliar “les àrees que donen i que han donat suport a la gestió de la pandèmia”. Entre d’altres espais, es parla de l’àrea de prevenció, promoció i vigilància de la salut i el Laboratori Nacional d’Epidemiologia. “És molt important contractar recursos versàtils i adaptables amb una visió a curt i llarg termini que donin resposta a les necessitats actuals i a les futures una vegada passi la situació de crisi”, s’indica. Així mateix, es vol impulsar la modificació de la Llei del SAAS per “establir nous mecanismes de governança, direcció i control de la intervenció general i enfortir la tutela per part del ministeri de Salut”. “És vital tenir mecanismes àgils per dotar el SAAS i el ministeri de Salut de capacitat de resposta davant d’emergències sanitàries”, s’afirma. També es remarca la necessitat de “reforça l’atenció a la salut mental de la població, que de ben segur s’ha vist i es veurà afectada per l’impacte de la pandèmia”.
REVISIÓ DE LES TARIFES
El document manté altres línies de treball que ja s’incorporaven en la primera versió, com ara actualitzar les tarifes dels actes mèdics que finança la CASS amb la voluntat de premiar els actes intel·lectuals i la medicina que es basa en resultats. En concret, la idea del ministeri és que el sistema de pagament que fa ara la CASS al SAAS, que es fa per cada activitat sanitària en concret, passi a convertir-se en un sistema de pagament per procés i per resultats. L’objectiu principal és valorar l’eficiència i la qualitat de l’atenció dels professionals mèdics evitant proves innecessàries.
La proposta també inclou la necessitat de regular quines prestacions seran finançades públicament, així com qui pot fer o prescriure determinada prestació. També s’haurà d’indicar on el pot fer i sota quina indicació serà finançada. Tot plegat ha de regir-se per la cartera de serveis. Així mateix, el pacte afegeix la voluntat d’impulsar projectes relacionats amb els avenços tecnològics com ara la recepta electrònica, la telemedicina o la teleassistència, que ha pres gran importància durant la pandèmia.
Pel que fa a accions més concretes, es preveu tirar endavant alguns dels projectes dels quals ja s’ha parlat com, per exemple, implementar el programa de prevenció del càncer colorectal i desplegar el pla integral de salut mental.
El pacte, al qual tant PS com terceravia ja han anunciat que faran aportacions, incorpora qüestions relacionades amb els professionals sanitaris. En concret, parla de la necessitat de facilitar l’arribada de professionals de la salut que vulguin exercir dins el sistema públic i aposta per “establir un marc de col·laboració clar i transparent que faciliti l’arribada de professionals, la retenció del talent i el relleu generacional”. “Això demana, entre altres coses, modificacions normatives, canvis en els models de contractació i un impuls de la formació continuada”, s’apunta en el document.
En el cas dels tractaments que el país no tingui capacitat per oferir, l’executiu vol establir convenis de col·laboració amb centres dels països veïns que permetin fer derivacions de pacients, desplaçaments puntuals de professionals estrangers al Principat o millorar la formació continuada dels professionals. A més, es proposa incloure “incentius per als professionals que obtinguin resultats adequats en qualitat, eficiència i adherència a la reforma”.
PROPOSTES
1. Pla nacional de contingència per a crisis
El pacte d’Estat de Salut que proposa el Govern s’ha actualitzat amb qüestions relacionades amb la pandèmia. Entre d’altres temes, planteja la creació d’un pla nacional de contingència en situació de crisi sanitària.
2. Redactar un pla per fer front a catàstrofes
El Govern també és partidari de redactar, juntament amb tots els grups implicats, un pla de catàstrofes.
3. Més pes a les àrees de suport durant la covid
Després de l’experiència de la pandèmia, Salut proposa ampliar les àrees que han donat i donen suport a la gestió de la pandèmia com ara la de prevenció, promoció i vigilància de la salut o el Laboratori Nacional d’Epidemiologia.
4. Mecanismes per respondre davant una crisi
El document demana incorporar mecanismes àgils per dotar el SAAS i el ministeri de Salut de capacitat de resposta davant d’emergències sanitàries.
5. Revisió de les tarifes mèdiques
El pacte d’Estat manté la voluntat d’actualitzar el preu que es paga pels actes finançats per la CASS i premiar la medicina basada en resultats.
6. Convenis a fora per a alguns tractaments
El ministeri aposta per establir convenis i col·laboracions amb centres dels països veïns per tal de donar resposta a tractaments que no es fan al país amb desplaçaments puntuals de professionals forans.