Llei igualtat

El PS insisteix perquè l'avortament s'elimini del Codi Penal

Afirmen que la despenalització no suposaria una crisi institucional però DA discrepa

Manifestació a favor de l'avortament.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els socialdemòcrates estan decidits a insistir perquè, com a mínim, l’avortament quedi fora del Codi Penal. Així ho va manifestar al Diari la consellera general del PS, Judith Salazar, que considera que despenalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs no ha de suposar una crisi institucional perquè seguiria sense poder-se practicar al país. “No és el mateix despenalitzar que legalitzar. Seguiria sense fer-se la pràctica al país, però s’eliminaria la sensació de persecució i criminalitat i això ajudaria les dones”, va manifestar. A més, segons va indicar, fa com a mínim una dècada que no s’ha obert cap procediment relacionat amb la interrupció voluntària de l’embaràs, cosa que judicialment seria un aval per poder treure el supòsit com a delicte.

La voluntat dels socialdemòcrates és insistir perquè la despenalització s’inclogui en la llei d’igualtat que s’està treballant al Consell General argumentant que hi ha lloc per treure l’avortament del Codi Penal sense necessitat de tocar la Constitució. “Així ho diu l’informe que va demanar el Govern i suposo que si es gasten 23.500 euros en un informe és per alguna raó”, es va preguntar. Salazar reconeix que la despenalització seria un primer pas per poder legalitzar l’avortament amb el temps, com a mínim en els tres supòsits bàsics, però també entèn que és necessari un treball previ.

La posició dels demòcrates, però, no ha canviat. El president del grup parlamentari de DA, Carles Enseñat, va indicar que discrepen amb el fet que despenalitzar i legalitzar són qüestions diferents perquè, al seu entendre, a la pràctica treure l’avortament del Codi Penal comportaria que ja no estigués prohibit interrompre l’embaràs voluntàriament al país i, per tant, una crisi institucional. Sobre el possible encaix a la Constitució, Enseñat va apuntar que més enllà del que diu l’informe jurídic encarregat per l’executiu de Toni Martí, “caldria mirar les actes de les reunions bilaterals que es van fer durant la comissió constituent en què es deixa ben clar què es volia dir amb l’article que parla de la vida i no hi ha espai per al dubte”. El conseller demòcrata va deixar clar que tot i la insistència del PS, “ens mantindrem ferms i votarem en contra de les esmenes que presentin en aquest sentit”. Des del seu punt de vista, no hi ha encaix possible per a l’avortament en el model institucional que hi ha actualment, tot i que reconeixen que hi haurà altres qüestions que més tard o més d’hora també suposaran un xoc amb el copríncep episcopal com ara el debat sobre l’eutanàsia, que ja s’ha aprovat a altres països com Espanya.

tracking