Cribratges al personal no vacunat d'Ensisa
L’estació no ha contractat temporers residents sense immunitzar i els fixes s’han de testar
No generar diferències a la plantilla ni tampoc amb els clients. Sota aquesta premissa Ensisa està aplicant una política estricta respecte a la immunització contra la Covid entre el seu personal. Després que les quotes d’immigració establissin l’obligatorietat d’estar vacunat (o de presentar un certificat que acredités que s’ha passat la malaltia els últims sis mesos) per obtenir el permís de residència i treball, Ensisa va decidir aplicar el mateix criteri amb els temporers que són residents al país. Una decisió que, tal com va explicar ahir el director general de Grandvalira-Ensisa, David Hidalgo, a l’espai Parlem-ne de Diari TV, ha provocat haver de rebutjar contractacions en algun cas. “Deixes pel camí gent que porta molts anys, també és un perjudici per a l’empresa”, va admetre, tot insistint, però, que s’ha fet prevaldre la gestió de la pandèmia. Perquè amb el personal fixe no vacunat (o que no tingui certificat de recuperació de la malaltia) també s’han imposat mesures estrictes: cribratges periòdics –antígens a diari o PCR o TMA cada tres dies– a càrrec del propi treballador.
“És una decisió que no ens genera satisfacció a ningú però treballem per al client i, si li exigim al client...”, va justificar. Un pass Covid que es reclama als esquiadors que s’ha aplicat sense incidències de rellevància. “Conflictes no n’hi ha hagut, potser falta d’informació en algun cas”, va assenyalar Hidalgo.
L’IMPACTE EN EL NEGOCI
La temporada d’esquí s’ha estrenat amb un pont de la Puríssima que està complint les expectatives però, sobre quin impacte tindrà l’expansió de la pandèmia a Andorra i Europa a partir d’ara, Hidalgo va assenyalar que des de l’inici s’ha treballat en diferents escenaris, també de més prudents i que ja no s’hi comptava, amb mercats internacionals com el rus, el polonès o l’israelià. Sobre el britànic, el sector de l’esquí –amb el Govern– ja està treballant per adaptar-se a les noves exigències de l’executiu de Boris Johnson que obliguen els viatgers a testar-se abans de tornar a trepitjar el Regne Unit. La voluntat, va assenyalar Hidalgo, és facilitar la logística a aquests esquiadors i que la mesura tingui el menor impacte sobre unes reserves que s’havien reactivat. I sobre les conseqüències que pot tenir sobre l’arribada de visitants i el fet que les xifres de contagis estiguin situant Andorra al capdavant dels països amb més incidència del coronavirus a Europa, el responsable de Grandvalira-Ensisa va defensar que és un problema derivat de “testejar molt” i que la manera d’actuar-hi és “el que s’ha fet fins el moment”, amb mesures de contenció del virus homologables o més estrictes que arreu. “Donar la confiança necessària”, va indicar.
La campanya passada la caiguda del negoci va ser del 95% i el càlcul és que per tornar “al nivell que estàvem” seran necessàries aquesta temporada i la vinent. L’únic que ho pot fer trontollar és la situació sanitària perquè Hidalgo va evidenciar que la demanda hi és. En tot cas, va insistir que l’esquí és una activitat segura perquè “el 95% del temps estàs a l’aire lliure” i perquè mesures com el passaport Covid han de contribuir a reduir més el risc de contagi.
L’ALLOTJAMENT
Ensisa té una plantilla d’un miler de persones i des d’ara fins a les dates prèvies a Nadal s’incorpora una primera tongada d’empleats que ronda els 600 i escaig. Si hi ha hagut més problemes per incorporar personal no ha estat per causa de la Covid sinó per la problemàtica de l’habitatge. “La solució que hem trobat totes les estacions ha estat proveir allotjament el més còmode i digne possible dintre de les possibilitats”, va exposar Hidalgo, amb mesures com hotels destinats a habitatge per a temporers. No és un problema nou perquè “fa més de vint anys que vam començar a gestionar allotjament”, però va deixar clar que “la solució definitiva no la tenim nosaltres”.
LA PORTA CAP AL "PRODUCTE ÚNIC"
SETAP 365, la nova societat que integraran Ensisa i EMAP, s’ha de formalitzar en breu. Hidalgo va indicar que “aquest primer any serà d’adaptació” però que ha d’esdevenir un primer pas “cap a un futur d’un producte únic”, un forfet nacional que defensa que millorarà prestigi, imatge i potència de comercialització. Sobre la postura de Saetde, va indicar que no s’ha parlat “al detall” perquè la unió amb la Massana no està signada encara, però va negar que sigui complicat arribar a acords amb el soci a Grandvalira, tot i que pugui haver-hi visions de negoci diferents.