modificació de la llei de funció pública

Més facilitats als funcionaris per tenir una segona feina

La proposta canvia el màxim actual del 120% del salari mínim interprofessional i l’estableix en el salari mitjà

Una funcionària atén un ciutadà a l'edifici administratiu de Govern.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els treballadors públics que vulguin desenvolupar una segona feina ja no estaran limitats a percebre com a màxim el 120% del salari mínim interprofessional entre ambdues ocupacions, sinó que quan entri en vigor el Projecte de llei de modificació de la llei de la Funció Pública el topall s’establirà en el salari mitjà interprofessional. Així ho va indicar ahir la ministra d'Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, en la presentació del projecte de llei que va fer amb la ministra d'Administracions Públiques i Participació Ciutadana, Trini Marín. Segons va indicar Pallarés, aquesta modificació està pensada, per exemple, per al personal treballador de l’administració que desenvolupa una altra feina com a monitors o entrenadors per a les federacions esportives, però no el limita a aquest exemple. La modificació, no obstant, suposa un increment notable del ventall de funcionaris que podran acollir-se a aquesta mesura, donat que el salari mitjà està molt per sobre del que suposa el 120% del salari mínim.

Per exemple, en referència al salari mínim, el Govern va aprovar el passat mes d’octubre un projecte de llei que el situarà en els 1.157,87 euros. Aleshores, en cas de mantindre’s el topall del 120%, una retribució màxima per a una segona feina seria de 1.389,44 euros al mes. En canvi, segons dades del departament d’Estadística, el salari mitjà interprofessional del mes d’agost, últimes dades disponibles, va quedar establert en els 2.137,12 euros. És a dir, la proposta del Govern en la modificació de la llei suposa ampliar en 747,68 euros el topall actual perquè els funcionaris puguin desenvolupar una segona feina.

Aquesta és una de les principals modificacions que proposa el Govern per a la Llei de Funció Pública, la qual va ser entrada a la Sindicatura del Consell General divendres passat i sobre la qual la ministra Pallarés va afirmar ahir que “en el proper període de sessions a principi de l’any vinent esperem que es pugui avançar”.

Més enllà, la proposta també elimina la nomenclatura dels treballadors públics indefinits. Una reivindicació dels sindicats, que consideraven que el personal inclòs en aquesta categoria perdia drets respecte als funcionaris. Si la proposta es manté tal com està al llarg de la tramitació parlamentària, només hi haurà dues categories: funcionaris i treballadors públics interins. Això comporta una altra modificació de la llei actual. Es tracta de la referida que només les persones de nacionalitat andorrana poden ser funcionaris. Tot i això, es mantenen les reserves de nacionalitat per als interventors, als cossos especials de Duana, Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments, Penitenciari, Policia i Banders, com també el personal d’Afers Exteriors.

Així mateix, es crearà la figura del treballador fix-discontinu per evitar que en els pics de contractació l’administració hagi de fer els mateixos edictes cada any, segons va apuntar la ministra. Una figura pensada, per exemple, per a treballadors del turisme com ara museus i també per al personal adscrit al servei de viabilitat hivernal.

MÉS

Teletreball

La nova norma fixa un marc per definir el teletreball i els recursos que s’hi han de destinar, però deixa per a un reglament el desenvolupament.

Jornada laboral

És fixa la jornada laboral del personal de l’administració en 1.800 hores a l’any, sense perjudici d’una jornada més beneficiosa per al treballador.

Programes d’ocupació

Els comuns podran participar també dels programes d’ocupació, una competència reservada fins ara a l’executiu.

umobilitat

Els edictes de mobilitat entre administracions es faran en segona convocatòria per facilitar la promoció interna i la carrera professional dels funcionaris.

tracking