TRÀNSIT

Activada l'alerta per l'alt risc d'allaus i prealerta per vent i neu

Arinsal romandrà tancat demà per perill d'allaus i Arcalís, Sorteny, la Coma de Ransol i Montaup ho estaran preventivament

La situació provocarà un augment de perill d'allaus que es situará en 5/5, molt fort

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Protecció Civil ha activat una alerta després queel servei

meteorològic hagi emès aquest dijous al matí l'avís vermell pel risc d'allaus que a la zona nord i al centre del país, en el transcurs de la nit, s'assolirà el grau de perill 5. El COEX estàrealitzant tirs d'allaus a les zones de risc. A més també s’ha activat una prealerta per l’avís taronja per les pluges que al nord del país poden deixar entre 40 i 60 mm al llarg de l’episodi. També s’ha emès un avís groc per neu a tot el territori amb un límit aigua neu que es situarà a primeres hores al voltant dels 1.800 metres i un avís per vent al centre sud del país.

L'estació Pal Arinsal ha informat del tancament de les seves pistes del sector d'Arinsal que romandran tancades durant tot el dia de demà per fort risc d'allaus. La decisió del domini no ha estat la única, ja que l'executiu anuncia que també es tanquen preventivament els accessos a Arcalís, Sorteny, la Coma de Ransol i a Montaup i es farà una vigilància constant durant les pròximes hores.

El servei meteorològic ja informava ahir que durant la nit passada tornarien les nevades al nord del país. Segons informen, s'espera precipitacions al llarg d'aquesta nit i anuncien que l'augment de la cota de neu per sobre dels 2.100 metres provocarà una notable fosa del mantell nival i que el perill d'allau pugi a 5 al nord i centre a partir de la nit i fins demà.

El departament de Mobilitat ha aplicat la fase groga des d'aquest matí a gairebé a tot el país, les restriccions s'han anat reduint en deixar de nevar a les zones més baixes, però a partir del migdia, amb les noves nevades s'han reactivat. L'ús d'equipaments obligatoris s'aplica ara a la carretera General 2 des de Canillo fins al Pas de la Casa; i a la carretera general 3 i 4 a partir de la Massana. D'altra banda, la carretera està tallada a partir de Sorteny i també a partir del Port d'Envalira, pel que Mobilitat ha decretat la gratuïtat del túnel d'Envalira mentre el Port estigui tancat. A més, els equipaments especials són obligatoris a la RN22 per accedir a França i a la RN320 al Coll de Puymorens. Per altra banda, al país francès s'ha aplicat una restricció per a vehicles superiors a 19 tones a les dues vies. La predicció meteorològica obliga a extremar les precaucions a tota la xarxa viària, per tant és obligatori l'ús de pneumàtics especials o equipaments; no circular a més de 60 quilòmetres; disminuir la velocitat, especialment en revolts i trams inclinats i evitar qualsevol maniobra brusca, a més d'augmentar la distància de seguretat.

L'acumulació de neu i el trànsit habitual en un dia laboral ha generat retencions ala carretera general 1 a l'avinguda Salou en sentit sud, a lacarretera general 2 de sortida d'Encamp sentit sud, a la carretera general 3 de sortida de la Massana en sentit sud i a la general 4 d'entrada a la Massana.

Equipaments panell neu cadenes cartell incidències

La neu s'ha acumulada al Pont de París de la capital

La rotonda d'Anyòs ja acumula gruixos de neu

La nevada a l'alçada de l'aparcament de l'hospital

tracking