Retard en les TMA per la falta de reactius
Martínez Benazet afirma que hi ha problemes de subministrament a tot Europa
Un problema de subministrament de material ha provocat el retard de les proves TMA aquesta setmana, segons ha explicat el ministre Joan Martínez Benazet aquesta tarda. El titular de Salut ha exposat que el retard a donar els resultats "s'ha recuperat ja" i que s'ha produït perquè com en molts altres moments de la pandèmia l'impacte de casos a tot Europa "ha fet que hi hagi ruptura d'estocs dels reactius de PCR i TMA".
El ministre ha destacat que Andorra "sortosament gràcies al conveni amb Hologic tenim dret d'adquisició preferencial" i per això hi ha abastiment garantit de reactius malgrat sigui un moment crític per al subministrament de material sanitari. Tot això, ha exposat que hi va haver 12 hores de demora a fer les proves de diagnòstic i per això alguns ciutadans van trigar més temps a rebre el missatge amb el resultat. Martínez Benazet ha destacat que ara hi ha reactius per fer proves fins al cap de setmana i avui o demà arribaran més reactius per a les TMA dels dies següents.
Malestar dels afectats
La falta de recursos en material i personal amb què es troba actualment el laboratori de l’hospital està provocant que els resultats de les proves TMA triguin més temps del normal i això no afavoreix la gestió que es fa per frenar els contagis. Fonts properes al cas indiquen que els resultats s’estan lliurant amb un retard de 12 hores. D’una banda, hi ha un coll d’ampolla en el subministrament del material necessari per fer les anàlisis, i de l’altra, personal molt escàs tenint en compte que dues persones que treballaven al laboratori de l’hospital van deixar la feina fa poc i encara no han estat substituïdes.
Com a exemple d’aquest risc mostren les dades de professionals de l'hospital que s'han contagiat i que han obligat a posposar les operacions programades que necessiten ingrés hospitalari. Les mateixes fonts detallen que persones positives continuen amb la seva activitat laboral o social fins que els arriba la confirmació que han contret la malaltia. En aquest lapsus de temps és molt fàcil que hagin infectat algun company o familiar, ja que encara que estiguin vacunades no estan immunitzades contra la malaltia.
També lamenten que aquesta situació és pot repetir en altres àmbits. Si bé els professionals de la sanitat es fan proves de manera continuada, les fonts expliquen que no tothom té la responsabilitat d'autoconfinar-se quan sospiten que tenen la Covid, i que segueixen amb la seva vida quotidiana fins que la TMA dona positiu. Les fonts es refereixen a la situació delicada que es viu a les escoles perquè, segons afirmen, hi ha infants que acudeixen a l'aula mentre estan a l'espera de rebre el resultat. Precisament els contagis dels infants són un focus de propagació del virus, com va reconèixer el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
L'Amplificació Mediada per Transcripció (TMA) és un test molecular, creat per la companyia Grifols, per detectar la presència del virus SARS-CoV-2 en plasma, sang i mostres respiratòries. La manera com s'agafa la mostra és molt similar a la de la PCR: mitjançant un hisop o bastonet al nas, i posseeix el mateix nivell de fiabilitat.
PROBLEMÀTICA
-12 de retard
Les fonts indiquen que els resultats de les proves TMA arriben amb 12 hores de retard.
-Vida quotidiana
Els ciutadans segueixen amb la seva vida laboral i social fins que reben el resultat de la prova. Això provoca que, en cas de ser positius, els casos es multipliquin abans que la persona es confini.
-Focus a l’escola
La casuística es dona també amb els infants, que acudeixen a l’aula mentre estan a l’espera de rebre el resultat. Això provoca un increment de casos a les aules, que són un dels principals focus de contagis.