consell d'europa

El Greco insisteix que els béns dels càrrecs polítics han de ser públics

L’organisme defensa que siguin públics i que la declaració afecti també els familiars

Una delegació del Greco a Andorra fa uns anys.Arxiu

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern i el Grup d’Experts contra la Corrupció (Greco) del Consell d’Europa tenen visions molts dispars sobre la transparència que s’ha d’exigir als béns dels consellers i alhora l’executiu, en paraules del seu ministre portaveu. Eric Jover va fer una lectura satisfactòria d’aquest informe que desaprova en part la llei de transparència i accés a la informació pública votada el 3 de desembre.

El Greco considera que la seva recomanació sobre aquest tema s’ha complert només de forma parcial. D’una banda manté que la declaració dels béns privats del consellers generals ha de ser pública per facilitar la transparència demòcràtica, una postura que xoca amb el criteri del Govern, que defensa que per les especificitats d’Andorra una mesura com aquesta dissuadiria moltes persones a fer política.

L’òrgan europeu també va recomanar que s’adoptés un sistema de declaració pública amb informació sobre el cònjuge i membres de la família dependents (si bé aquestes informacions no es farien necessàriament públiques). En aquest punt el Greco mostra la seva decepció. Tanmateix, ha retirat Andorra de la llista de països que no compleixen les recomanacions de l’organisme.

Jover va fer ahir una interpretació molt positiva. Sobre la declaració dels consellers va aludir al codi de conducta que s’està treballant al Consell General “que arribarà a complementar la declaració privada que s’ha aprovat a través de la llei de transparència”.

El ministre va apuntar que l’informe és bastant clar en valorar molt positivament el desenvolupament legislatiu i també reconèixer que qualsevol canvi ha de tenir en compte la idiosincràsia del país: “Evidentment, la nostra de 80.000 habitants no és comparable amb els nostres països veïns. El Consell d’Europa a través del Greco i de la seva avaluació reconeix l’esforç i el compromís d’Andorra contra la corrupció”, va afegir. De les 13 recomanacions, n’hi ha cinc que s’han avaluat positivament com a realitzades, set de realitzades parcialment i una per desenvolupar.

DE NOU LA JUSTÍCIA EN EL PUNT DE MIRA

El Greco exigeix a les autoritats andorranes que modifiquin la composició del Consell Superior de la Justicia (CSJ) perquè siguin elegits pels mateixos magistrats. A l’informe demana la modificació per "garantir que els jutges i fiscals elegits estiguin representats adequadament entre els seus membres". Segueix pendent la possibilitat de nomenar jutges per un període indefinit. Jover va dir que el problema és que es s’ha de modificar la Constitució. “Així doncs, és un element major que no es pot fer via reglamentària o via legal, sinó que implica, doncs, una modificació de la mateixa Carta Magna”, va reiterar el ministre.

Una delegació del Greco a Andorra fa uns anys.

tracking