neu

L'Hospitalet reclama més efectius policials

L’alcalde del poble se sent desatès per gestionar les carreteres davant d’episodis de neu

Bombers i policia d'Andorra en un tram tallat de l'RN20.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’alcalde de l’Hospitalet, André Diaz, se sent desatès per part de les autoritats franceses davant d’episodis de grans nevades com les que estan afectant especialment la regió de l’Arieja des d’aquest darrer cap de setmana. Així ho va declarar ahir en el marc d’una entrevista que va concedir a France Bleu. “Allò que demanem és aconseguir un desplegament permanent de gendarmes com els que gaudeixen les estacions d’esquí durant la temporada d’hivern”, denunciava Diaz.

L’origen d’aquesta reclamació per part de l’alcalde de l’Hospitalet s’arrossega de temps enrere –concretament des dels anys 2000– quan la població de l’Arieja va deixar de disposar d’aquests efectius policials. Des de llavors, en episodis puntuals de grans nevades –bastant freqüents en aquest territori durant la temporada d’hivern– el poble no disposa de l’ajuda suficient per poder gestionar la situació de les carreteres com cal. “Vam aconseguir un reforç temporal de gendarmes per part de la prefecta de l’Arieja a la Nacional 20. Pugen dues o tres vegades al dia però nosaltres creiem que seria més intel·ligent que fossin sempre allà”, apuntava Diaz. “Quan el túnel per accedir a Andorra està tancat acabem amb camions a dins del poble. La gent va perduda i hi ha risc d’accidents”, afegia l’alcalde. Diaz explicava que les complicacions s’originen durant els dies de precipitacions intenses, quan la neu s’acumula a les carreteres i alguns conductors no segueixen la normativa com cal. De fet, aquest cap de setmana molts cotxes van quedar atrapats a la neu a la carretera del Pas de la Casa. “Sovint la gent arriba a l’Hospitalet sense l’equipament i és difícil de gestionar per un poble tan petit com el nostre. Hem de mantenir el trànsit i netejar els aparcaments perquè tothom estigui segur”, detallava Díaz. “Hi ha normes que no es respecten a l’hora de posar cadenes. Hi ha qui les posa a últim moment i qui ho fa en llocs insegurs, com al costat de la carretera. És molt perillós”, remarcava l’alcalde. “Potser necessitaríem un suport una mica més fort per part de l’Estat”, apuntava.

La nevada que va afectar tot el país aquest dijous va obligar a tallar l’accés a França per la General 2 del Pas de la Casa, que només es va poder obrir en moments puntuals, segons Mobilitat. La localitat encampadana va tornar a quedar totalment bloquejada i òrfena de turistes. “Les màquines llevaneu netegen tant com poden però no donen l’abast”, assegurava ahir a la tarda Òscar Ramón, de l’ Associació de veïns i comerciants del Pas.

tracking