Pandèmia mundial

Firmes contra el doble cribratge i el certificat

Prop d’un centenar de persones es van concentrar en defensa de les seves llibertats

Participants durant la marxa
Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Prop d’un centenar de persones es va reunir ahir a la tarda en una nova mobilització en contra del passaport Covid i l’augment de les restriccions que afecten la vida social dels ciutadans del Principat. En aquesta quarta protesta es va realitzar una recollida de signatures per demanar la derogació del decret de mesures temporals aprovat el dimarts passat que regula, entre d’altres, els nous protocols escolars.

En concret, el text preveu l’obligatorietat de realitzar dos cribratges setmanals als infants de primera ensenyança -que seran obligatoris per poder accedir al menjador escolar i a les activitats extraescolars-, així com el confinament d’aquestes aules amb un sol positiu. Es tracta d’unes mesures que han sumat més indignació a la ja existent envers el pass sanitari. Així ho explicava la Martha Roquett, que es mostrava indignada i al·legava que “sotmetre els nens petits, que són innocents, que no tenen culpa de res, ho trobo denigrant”. Una altra manifestant, una dona de 36 anys, compartia el rebuig cap als tests als infants i afegia que, passi el que passi, no vacunarà els seus fills. “Si he de marxar del país, marxaré”, assegurava molesta.

Més enllà dels protocols escolars, la majoria dels manifestants es mostraven disconformes amb l’entramat de lleis que consideren que estan vulnerant els seus drets i llibertats. Així, la Marta Brucart va decidir unir-se a la protesta perquè considera que “ens estan prenent els poquets drets que ens queden. Ara, si no estàs vacunat, ets la pitjor persona del món”. En aquest sentit, Roquett argumentava que “s’estan equivocant en dividir la societat en vacunats i no vacunats” i criticava que el certificat de vacunació “és una eina de control per saber quins són els teus pensaments polítics, la teva família, el que fas, on vas, què penses, què compres... jo no penso sotmetre’m a un codi QR, perquè soc una persona, no un número i, encara menys, penso deixar que la meva filla visqui això”. Per la seva banda, en Joan Serra, de 53 anys, es mostrava molest perquè opina que “quatre magnats” estan “aixafant els drets humans, les cartes magnes i tot el que ha anat aconseguit la humanitat al llarg dels anys”. Així mateix, expressava que “no hi ha res fundat” i defensava que “la Covid jo ja l’he passat tres vegades. Et quedes tres o quatre dies a casa i s’ha acabat”.

Els manifestants es van trobar a les cinc de la tarda en un dels punts més neuràlgics de la parròquia central, la plaça de la Rotonda d’Andorra la Vella. Passades les sis van escalar cap a les avingudes Meritxell i Carlemany sota les proclames “la unió fa la força”, “llibertat”, “no hi ha vacunes, és un experiment”, “no al pas sanitari”, “els nens no es toquen”, “no és una pandèmia, és una dictadura” i “som humans, no QR”. En arribar a la plaça Coprínceps d’Escaldes, van passar un micròfon perquè els assistents que ho volgessin llegissin les seves pancartes o compartissin la seva indignació. Finalment, tots plegats van cantar una cançó composta per l’ocasió i que parlava de “drets esquinçats”. La mobilització es va sumar a les que també es van dur a terme a altres països del món com Espanya, França o Portugal.

"CANT A LA LLIBERTAT"

Canta per la llibertat. Crida per aquells que han marxat. Lluita per un millor demà abans que sigui tard”. Amb aquests versos la cantant Marta Brucart va posar música a la manifestació d’ahir a la tarda en protesta al passaport sanitari. La d’ahir va ser la primera de les quatre protestes que va comptar amb una cançó composta expressament per a l’ocasió i, al final de l’acte, pràcticament tots els assistents s’havien après la lletra. Així, va aconseguir convertint-se en una espècie d’himne de la mobilització. Brucart va explicar al Diari que va proposar cantar una cançó perquè “és una manera de cridar una mica l’atenció. Van posar una música lliure de drets d’autor i em va fluir la lletra”. Tanmateix, va expressar que amb aquest acte no pretenia convertir-se en “la cara visible” del moviment. La cantant va fer amb els seus versos un clam a la llibertat, mentre demanava al Govern que escoltés el poble. A la lletra al·legava que el poder és a les mans del poble i que “la unió fa la força”. Brucart va representar la cançó en directe en diverses ocasions al llarg de la protesta i va aconseguir atraure la mirada curiosa de molts turistes que passejaven pel centre de la parròquia d’Andorra la Vella. L’actuació de la cantant va aconseguir els aplaudiments tant dels manifestants com d’algunes persones que simplement passejaven per l’eix comercial.

Els manifestants van fer el recorregut entre la Rotonda i la plaça Coprínceps.

Recollida de signatures contra el nou decret.

Marta Brucart cantant.

tracking