protecció civil desaconsella les sortides a muntanya

Nevades de rècord en un inici de temporada

La xarxa viària va presentar afectacions en diversos sectors com el tram de la carretera entre Soldeu i el Pas de la Casa on es va precipitar una allau

Dos esquiadors ahir al sector de Pal durant el temporal de vent.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Trenta anys enrere. Aquest és el càlcul estimat que feia ahir el director de protecció civil en relació amb els gruixos de neu que ha deixat aquest darrer temporal. Una acumulació que ha arribat, en els punts més crítics, fins a dos i tres metres. “Feia molts anys que no vivíem un inici de temporada tan extrem”, assegurava Cristian Pons, recolzat per la informació facilitada pel butlletí d’allaus.

El país es va despertar ahir, altra vegada, cobert de blanc després d’un episodi intens de precipitacions que van caure durant tot el divendres i es van intensificar al vespre, deixant el territori amb 50 cm de neu nova, segons el Servei de Meteorologia. En aquest sentit, tot i que la congestió a la carretera va presentar els episodis més complicats durant el vespre del divendres -sobretot a l’altura del Pont Pla degut a un control policial per controlar que els vehicles anessin equipats degudament-, durant la jornada d’ahir també es van produir afectacions importants, les més destacades al nord del Principat, que es trobava afectada per l’alerta groga. En aquest sentit, no va ser fins a les 13 hores que es va poder restablir la circulació normalitzada entre Soldeu i el Pas de la Casa, ja que la circulació havia quedat afectada per una petita allau que es va precipitar a la via divendres al vespre. “S’havien fet tirs de prevenció i s’havia dut a terme la vigilància correcta des de principis de setmana però, tot i això, el risc mai és zero”, explicava Pons, mentre destacava la complexitat de la situació. D’altra banda, el COEX i el Servei de Circulació dels comuns van estar retirant durant el matí alguns cotxes que es trobaven aturats des de divendres vespre al costat de la via i dificultaven el pas dels vehicles llevaneus al tram de zona d’Incles, Soldeu i Bordes d’Envalira. En aquest sentit, des de Protecció Civil es va informar que durant el dia d’ahir van estar treballant al voltant de 22 màquines per netejar la via i al llarg de la tarda es va anar normalitzant la circulació. Tot i això, el port d’Envalira i l’accés a França per l’RN22 van romandre tancats durant tot el dia mentre que el pas del túnel es va obrir gratuïtament pels residents del Pas de la Casa.

Pel que fa al risc d'allaus, des del Servei de Meteorologia es va alertar que el perill es trobava entre molt fort (5/5) al nord del país i fort (4/5) a la resta del Principat, una situació que encara es manté durant el dia d’avui. “Volem enviar un missatge molt clar a la població. Tot i que el dia de demà (avui per al lector) pugui fer sol i pugui semblar idíl·lic, demanem molta precaució”, remarcava Pons, i afegia que només es recomanen aquelles activitats de muntanya que s’emmarquin dins dels dominis marcats i securitzats per les estacions d’esquí que es trobin obertes. En relació amb aquest tema, la majoria de les estacions d'esquí van romandre ahir tancades a causa de la meteorologia deixant només oberts els sectors de cotes baixes de Soldeu i el Tarter de Grandvalira i el sector de Pal a Vallnord, que va anar obrint de manera progressiva fins a arribar al 100% de l’obertura al final de la jornada. De cara a avui, la majoria de dominis esquiables es mostraven optimistes a l’obertura.

APUNTS

Risc d’allau 5

El Servei de Meteorologia va situar el perill d’allau a 5/5 al nord del país i 4/5 a la resta del territori.

Afectacions al nord

A la una del migdia es va restablir la circulació entre Soldeu i el Pas de la Casa després d'hores en què la circulació va quedar afectada per una allau.

Efectius llevaneus

Protecció Civil va informar que ahir van estar treballant al voltant de 22 màquines per netejar les carreteres.

Col·lapse al Pont Pla

Divendres al vespre es va produir una congestió important al túnel Pont Pla per un control policial on es reclamava l’ús de cadenes.

tracking