Pocs turistes britànics per Nadal
Les restriccions per entrar a Espanya des de Regne Unit han fet que s’anul·li prop de la meitat de les reserves
“Hem perdut gairebé el 50 per cent de les reserves de Nadal i Cap d’Any.” Amb aquestes paraules, el copropietari de l’agència de viatges Andorra Travel Services Ian Archer va detallar que uns 400 turistes britànics ja han cancel·lat les reserves que havien fet per passar les últimes setmanes de desembre a Andorra.
El principal motiu d’aquestes anul·lacions són les diferents restriccions que els governs espanyol, francès i anglès estan imposant als viatgers a causa de l’escalada dels contagis de la Covid-19 i, molt especialment, davant la propagació de la nova variant òmicron, un fet que contrasta amb les mesures del Principat, que, segons Archer, no han suposat un fre per als turistes, ja que s’admet tant el certificat de vacunació com el de recuperació -que acredita haver passat la malaltia en els darrers sis mesos- i el resultat negatiu d’un test de detecció de la Covid.
“El que ha tingut més impacte són les restriccions a Espanya”. Archer destacava així que el gran obstacle es troba al territori espanyol, on les autoritats exigeixen el passaport Covid a tots els viatgers britànics de més de 12 anys que vulguin entrar al país per raons turístiques. El problema rau en el fet que el certificat dels menors anglesos de més de 12 anys no és vàlid a Espanya, ja que la vacunació d’aquests infants s’ha fet amb una única dosi del fàrmac de Pfizer. Per aquest motiu, el gran gruix de les cancel·lacions ha estat per part de famílies que tenien previst viatjar amb menors de més de 12 anys. “Aquesta gent no té opció. Espanya no accepta una PCR negativa dels viatgers de Regne Unit, només admet el certificat de vacunació”, va indicar Archer.
Com a alternativa, Archer va explicar que alguns visitants britànics que havien d’arribar al Principat a través dels vols comercials que s’operen entre Regne Unit i Espanya han canviat els seus bitllets per viatjar a Tolosa amb un vol xàrter, l’altra via per arribar a Andorra des d’Anglaterra. “Algunes persones han optat per canviar els bitllets d’avió i volar a Tolosa perquè França accepta una prova negativa”, va argumentar.
Des d’aquesta setmana, una altra dificultat afegida que apuntava Archer és l’obligatorietat de presentar un test negatiu de Covid-9 per a tots els passatgers que vulguin entrar al Regne Unit. Aquesta mesura afecta totes les persones majors de 12 anys -amb independència de si han completat o no la pauta de vacunació- i estableix un termini màxim de 48 hores abans del viatge per realitzar la prova. Aquest requisit, segons Archer, “crea una situació delicada per als turistes, perquè tenir una prova positiva l’últim dia de vacances implica moltes despeses”.
Archer va lamentar la “fragilitat del mercat” degut al canvi constant de restriccions i va admetre que les conseqüències han estat “importants per al desembre”. Tanmateix, va assegurar que, de moment, es mantenen les reserves de cara al gener, febrer i març i es va mostrar optimista. Segons va assenyalar, el perfil del turista britànic és d’un esquiador que passa sis dies d’esquí i set nits d’hotel al Principat.
GOVERN ESTUDIA PERMETRE ELS TEST ALS CENTRES MÈDICS DE LES PISTES D'ESQUÍ
Govern estudia permetre que les proves de detecció de la Covid-19 es puguin realitzar als centres mèdics de les estacions d’esquí amb la finalitat d’alliberar els stoplabs. Es tracta d’una demanda que els camps de neu i el sector turístic ja van traslladar a l’executiu i ara el Govern està valorant si és viable. Tanmateix, l’executiu va assegurar que aquestes proves no seran, en cap cas, gratuïtes per als turistes De fet, el dubte d’on poden fer-se les proves de la Covid-19 és un fet que inquieta els visitants, que en molts casos necessiten un resultat negatiu per poder retornar al seu país. “Els clients que marxin per França han de presentar una prova encara que només transitin per l’aeroport”, va explicar Archer, que va destacar que es requerirà un gran nombre de proves per a turistes. Això necessitarà “la cooperació dels centres mèdics, farmàcies i instal·lacions privades, a més d’estacions d’esquí, comuns i hotelers”. De moment, Archer va exposar que encara no s’ha arribat a una solució i va observar que “no podem córrer el risc que els clients es trobin amb problemes a la frontera”.