MARC LEGAL

Andorra signa el Conveni sobre els drets humans i la biomedicina

El document és la principal eina del Consell d'Europa contra l'ús indegut d'avenços biològics i mèdics

Helena Mas ha signat el document en presència del vicesecretari general Bjørn BergeConsell d'Europa

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, en representació d'Andorra ha signat avui 14 de desembre a Estrasburg la Convenció sobre Drets Humans i Biomedicina o Conveni d'Oviedo, del Consell d'Europa en presència del vicesecretari general Bjørn Berge, segons informa el Consell d'Europa en un comunicat. El consell de ministres va aprovar l’adhesió al conveni el passat 27 d'octubre i, ara,la seva signatura l’ha dut a terme la secretària d’Estat de Salut.El Conveni per a la protecció dels drets humans i de la dignitat de l'ésser humà respecte a les aplicacions de la biologia i de la medicina (Conveni sobre els drets humans i la biomedicina), fet a Oviedo el 4 d’abril de 1997, és la principal eina del Consell d'Europa contra l'ús indegut d'avenços biològics i mèdics. El tractat va entrar en vigor l'1 de desembre de 1999 i ha estat ratificat per 29 països i signat per set, un dels quals és Andorra. Així, lesparts de la convenció es comprometen a implamentar-la de manera satisfactòria. Aquest és un primer pas per iniciar el procés de ratificació d'acord amb la legislació andorrana, que ara passarà a tràmit parlamentari per a l’aprovació de la seva ratificació. Un cop estigui aprovat, les autoritats andorranes hauran d'enviar el document de ratificació a la seu del Consell d'Europa a Estrasburg.

Aquest document, en vigor des del desembre del 1999 és el primer instrument jurídic internacional vinculant en l'àmbit de la protecció de la dignitat, dels drets i de les llibertats de l'ésser humà contra qualsevol aplicació abusiva dels progressos biològics i mèdics. Estableix normes i principis relatius a la bioètica, la investigació mèdica, la genètica, el consentiment, els drets a la vida privada i a la informació, el trasplantament d'òrgans o el debat públic, entre d'altres. Es basa en la presumpció que els interessos dels humans han de passar per davant dels interessos de la ciència o de la societat iprohibeix totes les formes de discriminació per motius de la composició genètica d'una persona i la realització de proves genètiques predictives amb finalitats diferents de les mèdiques.Així mateix, defineix la protecció de la dignitat de l'individu i la obligatorietat de posar la investigació al servei de la salut de les persones i de les generacions futures.

Tal com va exposar el ministre Portaveu, Eric Jover, molts delsaspectes que es recullen al Conveni ja s’han tingut en compte al Principat a l’hora d’elaborar textos legals, com ara la Llei general de sanitat, la Llei dels drets i deures dels usuaris i

dels professionals del sistema sanitari o la Llei d’òrgans, cèl·lules, teixits i sang.

La Convenció, segons especifica el Consell d'Europa, també prohibeix la creació d'embrions humans amb finalitats d'investigació i exigeix una protecció adequada dels embrions quan els països permetin estudis en proveta. Així mateix, prohibeix l'extirpació d'òrgans que no es poden regenerar de persones que no poden donar el consentiment, sent el teixit regeneratiu entre germans.(especialment la medul·la òssia), l'única excepció. D'altra banda segons la Convenció, tots els pacients tenen dret a ser informats sobre la seva salut, però el seu dret a no saber-ho està igualment reconegut. El Conveni també té en compte el consentiment del pacient per al tractament i s'especifica que s'ha de prestar expressament i amb antelació, excepte en cas d'urgència, i aquest consentiment pot ser retirat lliurement en qualsevol moment. Les persones que no poden donar el seu consentiment, com els nens i les persones amb malalties mentals, només poden ser tractades si el tractament produeix beneficis reals i directes per a la seva salut.

A més de la Convenció, s'han adoptat quatre protocols, respectivament, sobre la prohibició de la clonació d'éssers humans, sobre el trasplantament d'òrgans i teixits d'origen humà, sobre la investigació biomèdica i sobre les proves genètiques amb finalitats sanitàries.

Reunió de treball amb tècnics del Consell d’Europa

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ha mantingut una reunió de treball amb el Director General de Drets Humans,

Christos Giakoumopoulus, i el seu equip: Christophe Poirel, Daniele Nicola Cangemi, Laurence Lwoff i Oscar Alarcón. La reunió, segons informa l'executiu, ha servit per obrir un canal de cooperació, compartir experiències i rebre assessorament del Consell d’Europa en diversos àmbits sanitaris, com ara la redacció de textos legals o el desplegament de l’atenció en Salut Mental.

tracking