canvi de presidència
La CTP alerta de la “cicatriu” del canvi climàtic a les zones del Pirineu
Clam de la Comunitat de Treball per reobrir els passos fronterers entre els territoris
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va assistir ahir al 39è consell plenari de la Comunitat de Treball de els Pirineus, en què es va presentar una estratègia comuna per fer front al canvi climàtic. La trobada es va desenvolupar a Alp i es va fer efectiu el trasllat de la presidència, que ha abandonat Catalunya i que ara assumeix el País Basc.
A la jornada es van donar a conèixer les conclusions del primer Fòrum transpirinenc de la joventut.
Els representants de cadascun dels set territoris que aplega l’ens van reclamar als estats la reobertura dels passos fronterers, tot defensant la necessitat de garantir la mobilitat per aquestes àrees. En aquest marc, es van revisar les accions dutes a terme aquest mandat i es van identificar els reptes del territori per al futur.
Segons dades de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC), en els últims 60 anys l’augment de temperatura registrat al Pirineu ha estat d’1,2 graus. Davant d’aquesta situació, es va apostar per la ratificació d’una estratègia pirinenca de canvi climàtic de caràcter transversal i transfronterer. Així, la coordinadora de l’OPCC, Eva Garcia, va assegurar que “el territori pirinenc pateix cada dia una mica més les cicatrius del canvi climàtic” i que, per això, els set territoris de la CTP han decidit actuar-hi.
L’estratègia se centra, principalment, en la definició de mesures clau perquè el Pirineu sigui més “resilient” al canvi climàtic i inclou 89 accions prioritàries que hauran d’aplicar-se d’aquí al 2030.
Entre d’altres, Garcia va detallar que cal acompanyar el sector econòmic i social en la seva transició cap a la disminució del carboni. També va voler deixar clar que tot el que succeeix als territoris de muntanya afecta d’altres zones i va dir que des de l’OPCC es poden impulsar iniciatives pilot, com ara les vinculades a donar resposta als riscos naturals i de canvi climàtic en solucions basades en la natura.
La CTP va crear-se el 1983. Es constitueix amb el suport del Consell d’Europa per dotar la zona pirinenca d’una estructura de cooperació transfronterera similar a les que hi ha a altres fronteres europees. Està formada Andorra, per les regions franceses de Nova Aquitània i Occitània, i per Catalunya, l’Aragó, Navarra i el País Basc.