enquesta de clima empresarial de la cambra corresponent al primer semestre
La construcció creix tot i la falta de material i de mà d'obra
És el sector que més creix però està patint la falta de subministraments i de mà d’obra
La Cambra de Comerç va fer públics ahir els resultats de la darrera Enquesta de conjuntura, que recull les valoracions de l’empresariat sobre els resultats del primer semestre del 2021 i les perspectives futures. Hi han participat 404 empreses dels quatre grans sectors –indústria, construcció, comerç al detall i hoteleria– i l’informe constata que la construcció és el que ha gaudit de millor salut, creixent per damunt del conjunt de l’economia, mentre que els sectors més dependents el turisme encara s’han vist perjudicats per les restriccions i, per tant, la recuperació és més lenta. Però l’optimisme és generalitzat respecte al futur.
Quant a la construcció, tot i la fase expansiva, l’enquesta ressenya que “la fortalesa que mostra la demanda topa amb certs desajustos pel costat de l’oferta”: la manca de mà d’obra i la crisi dels subministraments. Malgrat que les dificultats per trobar personal qualificat són un mal generalitzat, l’enquesta destaca que set de cada deu empreses del ram de la construcció declaren tenir dificultats per cobrir llocs de treball. Tanmateix, l’enquesta destaca que l’encariment i els problemes de subministrament de materials necessaris en l’activitat (de l’acer a la fusta) ja provoca retards en algunes obres i encariment dels costos de producció. “Uns factors que si persisteixen durant els propers mesos a escala global podrien condicionar la intensitat de la recuperació a curt termini”, es considera.
Però desajustos a banda, el sentiment majoritari és de satisfacció amb els resultats de l’activitat, amb un 52% de les empreses enquestades que valoren que la situació dels negocis ha estat bona i sols un 6% que li donen una nota negativa. Les empreses han registrat un increment interanual mitjà de la facturació del 27,7% durant els primers sis mesos de l’any.
La indústria, com la construcció, també ha tingut una activitat més o menys normalitzada i els registres d’activitat i de confiança ja se situen a nivells propers a la prepandèmia. No obstant això, encara hi ha pessimisme, amb un 33% d’empreses que han exposat una trajectòria dolenta.
Quant al comerç minorista, també davalla el pessimisme tot i que encara hi ha poc entusiasme. Els comerços que qualifiquen de bona la situació dels negocis pugen fins al 25% i els que la titllen de dolenta baixen al 35%. Els segons encara són majoritaris, doncs. Cal, però, fer una anàlisi per subsectors perquè aquell relacionat amb el ram del parament de la llar ha anat a l’alça afavorit per la construcció. També creix el de la informàtica i l’electrònica, per “la major digitalització que ha comportat la pandèmia”. En canvi, en el de la roba i el calçat, un 60% dels establiments han qualificat de dolenta la situació dels negocis.
El sector hoteler va viure un primer semestre de l’any per oblidar, especialment el primer tram del període. La conseqüència és que les valoracions dels hotelers per a aquest període són les més dolentes des que la Cambra va iniciar l’enquesta, el 1997.
Una altra cosa són les perspectives futures. En el cas de l’hoteleria, malgrat la incertesa per noves variants o rebrots del virus, “s’afronta amb optimisme la campanya de Nadal i l’inici de la temporada d’esquí”. També tenen confiança en les festes els comerciants. La construcció preveu mantenir l’activitat elevada durant els propers mesos i la indústria més dinamisme.
La valoració de la Cambra
L’ens destaca la previsió generalitzada d’una millora de la marxa dels negocis però alerta dels riscos que poden afectar la recuperació: “Les empreses hauran d’afrontar, per exemple, l’escassetat de subministraments, l’encariment de les matèries primeres i de l’energia, la crisi del transport, l’adaptació dels nous hàbits dels consumidors i les dificultats per cobrir les vacants de feina, factors que tindran una incidència directa en els seus costos d’explotació.” La problemàtica de la mà d’obra afecta especialment la construcció però, en general, un 30% del total d’empreses enquestades declaren que tenen problemes per trobar personal.
ELS SECTORS
Construcció
Creix per sobre de la resta però s’enfronta a l’amenaça de la crisi dels subministraments, que encareix i retarda obres, i a la falta de mà d’obra.
Indústria
Un 33% ha qualificat de dolenta l’activitat del primer semestre però hi ha optimisme en el futur.
Comerç minorista
El que ha patit més ha estat el de la roba i el calçat. El sector afronta amb optimisme la campanya de Nadal.
Hoteleria
Després d’un primer semestre per oblidar, la campanya d’estiu i els resultats assolits fins ara condueixen a previsions optimistes.