dos germans sense ensenyament obligatori

La mare del vel manté que els fills no tornen a l'escola

La dona manté que l’única solució continua passant perquè la seva filla pugui entrar a l’escola amb el hijab

Escola andorrana d'Escaldes-Engordany.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La mare dels germans bessons que fa tres mesos que no van a l’escola per la prohibició a la nena de dur el vel islàmic a l’aula va negar ahir que hi hagi cap acord amb els responsables d’Afers Socials perquè els seus fills comencin passades les festes nadalenques les classes a l’escola d’Escaldes, prop de la residència de la família.

“La meva filla es manté ferma a l’hora de portar el hijab i ni els pares som capaços de fer-la canviar d’opinió”, va assegurar en declaracions al Diari.

Després d’un temps prudencial de silenci per intentar rebaixar la pressió sobre els menors, la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, es va referir ahir a la polè­mica des d’una perspectiva optimista en explicar que la família ha obtingut un canvi de centre i d’aquesta manera els menors podran anar a l’escola andorrana d’Escaldes-Engordany.

La mare ho va desmentir ahir de manera contundent: “No hi ha cap acord i la situació està encara pitjor que abans.” Les seves paraules van estar impregnades de retrets cap a la societat andorrana, que ella considerava “que era molt més tolerant, però ara hi veig l’odi en moltes persones pel sol fet de professar la religió musulmana”.

Qüestionada sobre si dos menors de 12 anys són capaços de gestionar per si sols una situació tan complexa, la dona va ser molt clara i va remarcar que no poden fer canviar d’opinió la filla i que el germà “té un trauma per tot el que està passant, i té por que vulguin fer mal a la seva germana o a mi”.

També es va referir a l’actuació d’Afers Socials. Va comentar que dilluns van acompanyar els seus fills a l’escola d’Escaldes –també hi va anar l’advocada de la família– “i no els van deixar entrar. Van estar a fora passant fred i els van impedir l’accés a causa del vel”, es va lamentar.

La mare va exposar paraules molt dures, sense amagar la crispació que li està originant aquest afer. Així, es va referir que s’estava maltractant i discriminant els seus fills, i tot ho va delimitar a una qüestió d’àmbit religiós per la condició de musulmans.

La mare es va referir a les normes de l’ensenyament andorrà i espanyol i, segons va afirmar, “conec treballadores que porten el vel però ara han fet un canvi a la normativa perquè la meva filla no pugui dur aquesta tela que tanta importància té per a ella”. La mare va insistir que no ha estat influenciada per ningú i que és una decisió personal que difícilment es repensarà. Tot i que va deixar la porta oberta que després de Nadal li donin la possibilitat d’anar al col·legi amb el vel i que progressivament se’l vagi traient: “Potser aquesta és una fórmula perquè vagi agafant confiança i acati el que li diu la psicòloga del ministeri.”

No és clar si les autoritats educatives acceptarien aquesta opció com a alternativa intermèdia abans de prendre una decisió més contundent.

La mare va dir que no temia perdre la custòdia dels fills si ho decretava la Batllia. “El Govern pot tenir la llei al seu cantó, però no la raó, i ningú pot separar-me dels meus fills. En aquest país no hi ha drets per als musulmans”, va concloure.

TOT I LA NEGATIVA ELS INFANTS TENEN UN CENTRE ALTERNATIU A ESCALDES

La negativa de la família no impedeix que la nena i el seu germà bessó afectats per la prohibició de dur el hijab al Lycée ja tenen una escola alternativa a la qual anar, segons va anunciar ahir la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla. Així, la família ha obtingut un canvi de centre i d’aquesta manera els menors podrien anar a l’escola andorrana d’Escaldes-Engordany. De moment, però, els dos infants continuen sense anar a l’escola des de fa gairebé tres mesos. L’origen del conflicte es troba en el vel. La legislació francesa –de qui depèn el Lycée– és molt clara en aquest tema i els responsables del centre es mantenien ferms en el sentit que les normes han de ser iguals per a tothom. Això va provocar que la mare exigís que la filla pogués portar el vel islàmic a l’aula i, davant la rotunda negativa, va decidir com a mesura de força retirar també de l’escola l’altre fill, bessó de la nena. Vilarrubla va recordar que el cas es troba en mans d’Afers Socials i que s’han fet “totes les accions”, tot i que “malauradament” els dos infants encara no assisteixen a classe.

tracking