Montaner rep el suport de Liberum
La consellera afirma que no li agradaria haver d’actuar legalment contra el ministre
La croada de la consellera general no adscrita contra les mesures sanitàries que Carine Montaner considera que atempten contra la llibertat de les persones i la salut ha trobat un aliat en Liberum, una plataforma espanyola nascuda durant la crisi sanitària, que anuncia a la seva pàgina web que el seu objectiu és “restaurar els drets i llibertats que ens han estat usurpats en el transcurs de la pandèmia de la covid-19”.
Montaner va explicar ahir que les seves accions tenen tres vessants i que està treballant des del punt de vista jurídic per defensar-les a la Batllia. D’una banda, hi ha l’oposició al pass Covid i també als cribratges als infants, i l’altra, la més espinosa, se centra en la decisió si cal demanar responsabilitats al ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
Montaner va relatar ahir que va rebre al Consell General la visita d’un advocat que es va presentar con a membre de Liberum i que li va oferir assistència gratuïta legal per emprendre accions contra el Govern. Segons aquest representant de Liberum, les decisions del ministeri podrien estar emmarcades en un delicte de coacció, i de fet Montaner va indicar que s’està treballant conjuntament amb el seu lletrat andorrà.
Tot i això, la consellera no adscrita no és gaire partidària d’arribar a aquest extrem. La política que abandera la protesta contra la gestió per la pandèmia va voler deixar clar que no és partidària d’afegir “més crispació en aquests moments tan delicats i atacar el Govern de manera directa des dels tribunals”, però tampoc va tancar la porta de manera definitiva a prendre accions legals contra el titular de Salut. “Estem mirant la manera més suau de fer les coses, però si es mantenen tossuts com fins ara, potser sí que caldrà recórrer a accions legals”, va afegir.
En canvi, sí que està decidida a fer-ho amb el passaport sanitari i amb el cribratge als escolars. En el primer cas pel ja conegut argument que atempta contra la llibertat individual de les persones i que és discriminatori, mentre que el cribratge defensa que hauria de ser voluntari i que aquest mètode és massa lesiu per a nens petits.
Montaner va assegurar que el passaport “no funciona perquè la persona vacunada pot contagiar igual, mentre que el cribratge per la via nasal és, segons el seu parer, “molt perillós, tenint en compte que la mateixa prova es pot fer amb la saliva”.
La consellera també es va referir a l’elevat nombre de positius a Andorra, fet que va atribuir a la sensibilitat de les TMA i al llindar que s’ha fixat per considerar el contagi. “Hi ha alguna cosa que no quadra i penso que es donen molts casos de coronavirus que no ho són, especialment entre els nens”, va apuntar la política laurediana.
En aquest sentit, va aprofundir en el fet que s’atorguen positius que “no ho són, perquè les TMA són molt més sensible que les PCR i això fa que tinguem tants casos per cada 100.000 habitants”. Montaner va tornar a insistir que no és “negacionista i soc la primera a afirmar que el virus circula, però això no impedeix fer preguntes”.
ADVOCATS UNITS CONTRA L'EXECUTIU VEÍ
Liberum ha presentat amb èxit diversos recursos a Espanya. El 12 d’agost, el Tribunal Superior de Justícia de Galícia deixava sense vigència l’ús del certificat covid per accedir a bars, restaurants i locals d’oci nocturn. No es consideren negacionistes, però reclamen al ministeri de Sanitat, a través de la Llei de transparència, les proves científiques que demostrin l’existència del SARS-CoV-2. “El mínim que han de fer és provar-ho. Ho sol·licitarem judicialment, volem proves, no és tan difícil. No tenim dubtes que existeix, però per què ho amaguen”, afirmen.