REUNIÓ DELS GRUPS PARLAMENTARIS

Pacte d'Estat de salut sense terceravia

Josep Pintat afirma que no s’oposa a un futur acord, però que ara cal centrar-se en la gestió de la pandèmia

Trobada dels grups parlamentaris i el Govern per al pacte d'Estat de salut.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Terceravia es va desmarcar del pacte d’Estat per la salut que havia proposat la majoria que dona suport al Govern i que ahir va trobar l’encaix del PS, almenys per elaborar un text conjunt. La posició d’aquest grup parlamentari, com va explicar el president, Josep Pintat, no és contrària a un futur pacte d’Estat, sinó que considera que ara per ara cal gestionar la pandèmia i ja hi haurà temps per a pactes. “Avui s’ha volgut parlar d’un pacte d’Estat per la sanitat, però avui no toca, aquest és el missatge que terceravia ha passat”, va manifestar Pintat. En aquest sentit, va afegir que el seu grup “sempre” ha estat al costat del Govern per a la gestió de la pandèmia, però que “avui abordar el que serà la sanitat d’aquí a uns quants anys si es continua amb aquest sistema enmig d’una pandèmia és impossible de dir per qualsevol, i per signar documents que no sabem què portaran no ho farem”. Pintat va reiterar que no hi ha cap ànim de polèmica, sinó una posició “clara i franca”.

De fet, el mateix ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va dir respecte a aquest posicionament que “respecto la posició de terceravia i té part de raó de centrar-nos en la pandèmia”. Més enllà, el ministre de Salut es va mostrar confiat a assolir un acord amb tots els partits polítics, tot i que va advertir que “aquest pacte d’Estat el podem anar calendaritzant en funció de com ens colli la pandèmia”.

Pel que fa a la resta dels grups parlamentaris, la majoria i el PS van acordar crear una comissió de treball per elaborar un text conjunt a partir de la proposta inicial del Govern i de la contraproposta presentada ahir pel PS. En un comunicat conjunt emès per Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos, els tres grups que donen suport al Govern van apuntar respecte a aquesta comissió que “es treballarà de forma conjunta perquè el pacte d’Estat de salut sigui una realitat i permeti posar fil a l’agulla per mantenir l’elevada qualitat del nostre sistema de salut”. Així mateix, la majoria considera “imprescindible poder assolir aquest pacte d’Estat, ja que mostraria el compromís clar davant la població i el personal sanitari que totes les forces polítiques seguiran destinant els recursos necessaris per mantenir la qualitat del nostre sistema de salut”.

Per la seva banda, des del Partit Socialdemòcrata es va voler diferenciar aquells elements que consideren estructurals i que, per tant, poden ser objecte d’un pacte d’Estat, d’aquells de gestió que corresponen a cada iniciativa política per marcar el seu perfil ideològic. Així ho va afirmar el president del grup parlamentari i secretari general del PS, Pere López. “Aquests elements estructurals entenem que és bo acordar-los perquè passi el que passi al país hi hagi una continuïtat”, va afirmar. Entre aquests elements, el PS identifica al document remès a la majoria la història clínica compartida, el metge referent, els centres d’atenció primària i la relació amb els professionals sanitaris liberals, a més de la CASS, el SAAS o l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. En canvi, considera que en qüestions com ara la cartera de serveis correspon a cada equip de Govern gestionar allò que s’hi inclou. “La cartera de serveis pensem que és pròpia del Govern de torn i que nosaltres no és que no vulguem, és que ni tan sols podem pactar-la”, va afirmar López. Així mateix, va afegir que “en cas que nosaltres guanyéssim les eleccions, entenc que això és el marge de política sanitària que a diferència dels elements estructurals cada Govern ha de poder decidir per marcar quin és l’enfocament que vol donar a la sanitat del país i quines prestacions entren i quines no”.

Envers aquestes afirmacions, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va coincidir amb la posició del PS d’acordar temes estructurals. “Almenys que alguns aspectes del que és el futur de la salut a Andorra quedin estables en el temps guanyi qui guanyi i governi qui governi”, va afirmar.

A més a més, es va mostrar confiat que es podrà arribar a un acord amb les forces polítiques. “Soc optimista amb la posició del PS i també amb la de terceravia amb el calendari que proposen”, va concloure.

Els partits s’han emplaçat a la constitució d’una taula de treball que pugui elaborar un text conjunt entre la proposta de la majoria i la del PS i presentar-lo a la resta de forces polítiques.

tracking