Camp retreu la falta de previsió del Govern

Espot defensa que l’executiu s’ha anticipat en la presa de decisions respecte a d’altres països

El conseller de terceravia Joan Carles Camp, ahir en seu parlamentària.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Consell General va validar unànimement ahir a la tarda el nou projecte de llei de mesures excepcionals per contenir la pandèmia, que bàsicament faculta el Govern pel que fa a la capacitat de regular els sectors que es poden acollir als ERTO fins al 30 de juny del 2022, ja que el text vigent actual caducava a final d’any. Tot i el consens parlamentari assolit, l’oposició va retreure al Govern la manca d’anticipació i amb especial contundència es va expressar el conseller de terceravia Joan Carles Camp, que va “estirar les orelles” a l’executiu per la “manca d’anticipació” per prendre a destemps les mesures per evitar la propagació del virus.

“Sabien que a 31 de desembre s’acabaven els ERTO i que la pandèmia repuntava. El sistema sanitari està actualment estressat i cada dia que passa s’assembla més a la primera onada. Cal ser previsors. No ens podem permetre que les autoritats internacionals limitin l’accés a Andorra perquè siguem un focus de contagi”, va declarar Camp. A més, el dirigent de terceravia va parlar de les “contradiccions” de la bancada de Govern, ja que va considerar que, per una banda, sosté que la pandèmia és evolutiva “i alhora l’ha donat per acabada dues vegades amb els pressupostos que ha presentat”. “Governin per a Andorra, no per a una coalició. No s’han de fer les coses només per penjar-se les medalles”, va afegir.

Al seu torn, la consellera del PS Susanna Vella va lamentar que el projecte de llei fos tramitat per extrema urgència i necessitat, quelcom que va afirmar que “denota una manca de previsió o de no voler integrar la perspectiva de l’oposició”. “És de salut democràtica tramitar els projectes per un procediment ordinari”, va postil·lar Vela, que va demanar un horitzó temporal major als sis mesos. Per la seva banda, en representació dels grups de la majoria, la consellera demòcrata Ester Molné va admetre el “pas enrere” aplicat en les restriccions, però va defensar la necessitat d’aplicar noves mesures vista “la situació del moment”.

En primera instància, en defensa de l’honorabilitat del Govern, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va sortir al pas de les crítiques i va assenyalar que “no se li pot demanar exclusivament a aquest Govern el que d’altres tampoc són capaços de fer”. “Potser ens atribueix una capacitat de saber-ho tot que no tenim”, va ironitzar Gallardo.

Atès que els retrets de Camp no van cessar, el cap de Govern, Xavier Espot, va prendre la paraula i va demanar al conseller que fes “propostes quirúrgiques” en lloc de “grans proclames”. “El senyor Camp, que té la ciència infusa, ens ha parlat de tot excepte del projecte de llei. Què està proposant? Mai proposen res. Sempre es queixa i crítica. Què hauria fet? Vostè tot ho sap, tot ho veu i tot ho preveu”, va etzibar Espot. Igualment, va reivindicar que el Govern s’ha anticipat a decisions “que no han pres altres països de l’entorn” com és el cas del sector de l’oci nocturn, tancat des de l’1 de desembre.

“Vostè no sap el que s’ha de fer i estic convençut que no ho hauria fet millor”, va concloure Espot, que va defensar que el Govern “ha adoptat les mesures en el moment que les hauria d’haver adoptat”.

NOU AVAL PER A LA PRÒRROGA DE LES RESTRICCIONS

D’altra banda, la cambra va poder aprovar ahir per assentiment –aprofitant l’absència de la consellera no adscrita, Carine Montaner– un nou aval de dos mesos perquè el Govern pugui prorrogar les mesures restrictives derivades de la pandèmia. El debat es va produir sense estridències remarcables i el president del grup parlamentari de DA, Carles Enseñat, va aprofitar per trencar una llança a favor del “lideratge” del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. “Lamentem certes crítiques desafortunades que hem sentit amb l’ànim d’embrutar noms de persones i d’equips humans des de la ignorància científica. Les crítiques no aporten res més que soroll mediàtic”, va manifestar Enseñat.

tracking