Un llit a l'UCI per Covid costa 2.200 euros al dia

Un malalt amb Covid-19 amb una mitjana de poc menys d’un mes suposa una despesa sanitària final de 57.000 euros

Un pacient a l'UCI de l'hospital de Meritxell.SFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un llit de la unitat de cures intensives (UCI) per a un pacient contagiat de Covid suposa un cost per a la sanitat pública d’entre 2.000 i 2.200 euros diaris. Es tracta d’una xifra important i s’han de calcular diversos factors. A més, segons les xifres que disposa el ministeri de Salut, la mitjana d’estada a la unitat de cures intensives és de 26 dies, la qual cosa suposa que un malalt de coronavirus a l’UCI suma una despesa aproximada de 57.000 euros.

Evidentment cada cas és diferent i no tots els quadres clínics són iguals, com tampoc el nombre de dies d’ingrés. Però comença a existir preocupació entre els responsables sanitaris perquè tot apunta que els contagis amb la nova variant òmicron seguiran la mateixa gràfica que a Catalunya, on ja se suposa que representa el 25%. Tenint en compte les festes de Nadal pel mig amb les trobades familiars i amb amics, Salut està preparat per al pitjor dels escenaris.

Els pacients poden tenir diferents situacions clíniques que condicionin els costos (transfusions, diàlisi, etc.). Un pacient UCI no Covid, segons dades del SAAS, té un cost de mitjana diari estimat d’entre 700 i 750 euros.

La diferència és que el pacient amb el SARS-CoV-2 té un consum de material incremental, principalment pels productes farmacològics i el material de consum (EPI) i el derivat de la ventilació mecànica. Es calcula que un pacient UCI Covid té un cost mitjà diari estimat d’entre 825 i 875 euros , el qual s’ha de multiplicar per 2,5 per consum de material, que es tradueix en una xifra que voreja els 2.200 euros al dia.

Evidentment, una altra diferència rellevant entre els pacients UCI Covid i els no Covid és el període mitjà d’estada. Tenint en compte les dades de la primera onada, els primers passen uns 26 dies a l’UCI i els segons, una mitjana de quatre dies.

Els preus estan en l’òrbita del que costa a Espanya. Un informe de la consultora KPMG a la Comunitat de Madrid va fixar uns preus de 875,59 euros per pacient de Covid i dia en planta d’aguts i d’un total de 2.486,22 per pacient de Covid i dia en una unitat de cures intensives.

Com a sobrecostos directes, s’assenyalen els addicionals vinculats als serveis clínics associats amb el coronavirus, destacant els professionals sanitaris, els productes farmacològics i el material de consum (com els EPIS).

Com a sobrecostos indirectes, aquells vinculats a les diferents àrees funcionals dels hospitals l’activitat dels quals s’ha vist incrementada per la pandèmia, i inclouen els professionals no sanitaris (administratius o zeladors, per exemple), els subministraments i serveis (arrendament, reparacions i conservació), els treballs realitzats per altres empreses: bugaderia, neteja, seguretat, restauració i altres treballs i serveis, i la gestió de residus biosanitaris.

Segons les dades publicades pel Servei Basc de Salut (Osakidetza) que estan actualitzades al 2020, un dia de llit en un hospital públic té un valor de 986 euros (tot inclòs) mentre que l’estada en una Unitat de Vigilància Intensiva és de 1.713 euros.

Òbviament queda al marge la compra que es va fer de respiradors en la primera onada.

OCCITÀNIA DEMANA SUPORT DAVANT LES NECESSITATS PER MALALTS GREUS

La regió francesa d’Occitània està desbordada pels casos positius de coronavirus i els serveis mèdics estan col·lapsats i les UCI ocupades, fins al punt que les autoritats d’aquest territori gal han demanat ajuda a Andorra per saber si poden disposar d’algun llit de l’UCI en cas de necessitat. Andorra no s’hi ha negat però cal ser molt prudents perquè l’UCI comença a tenir massa ingressats. En aquests moments es poden habilitar 36 places, però d’aquestes una desena s’han de reservar per a l’àmbit ambulatori, és a dir per a casos que no tenen a veure amb el Covid-19, com un accident, un atac de cor o un ictus, per exemple. L’hospital té dos espai UCI diferenciats, el de malats de Covid i els de no Covid. El nivell d’ocupació de l’UCI Covid ja és elevat i les previsions no són gaire optimistes amb la nova variant que s’està imposant per tota Europa. Precisament el juliol passat el cap de Govern, Xavier Espot, i el prefecte de la regió d'Occitània, Étienne Guyot, van acordar impulsar un conveni marc en matèria de salut durant la trobada que van mantenir.

tracking