En guàrdia per l'impacte de la variant òmicron

Espot insisteix en la crida a la vacunació i defensa els efectes de les restriccions però admet que la nova variant afectarà el turisme

En guàrdia per l'impacte de la variant òmicronFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Consell General tancava ahir amb la sessió tradicional de Sant Tomàs un any que ha tornat a estar marcat per la covid i que precisament s’acaba amb el virus fet fort de nou, amb l’amenaça afegida de la variant òmicron. La síndica, en el discurs de tancament de la sessió, va demanar un nova dosi d’esforç a la ciutadania perquè “només de manera conjunta podem aconseguir minvar la duresa d’aquest flagell”, i va instar la vacunació “sense oblidar l’obligada solidaritat amb els països que encara no han rebut les dosis suficients”. Una crida a la vaccinació que va repetir el cap de Govern. “És l’única arma que tenim al nostre abast per deixar enrere aquesta pandèmia, particularment tenint en compte l’escenari que vindrà”, va manifestar Espot. El perill es diu òmicron i “hem d’estar com més preparats millor”, i “això vol dir vacunar-se, vacunar-se, vacunar-se”, va insistir-hi, apel·lant també a la consciència dels antivacunes: “Dels missatges i les consignes que passin depèn també la vida de moltes persones.”

El cap de l’executiu va defensar alhora la gestió de la crisi sanitària, en un moment en què el funcionament de l’oficina covid ha estat focus de crítiques de l’oposició. “Als països del nostre entorn estan ara adoptant mesures que nosaltres vam adoptar fa un mes. Tot no ho fem bé però tampoc tot ho fem malament”, va etzibar. Unes restriccions que, va indicar, ja han tingut efectes positius sobre la incidència del virus, amb la meitat de contagis diaris, i que confia que en un període de quinze dies, tres setmanes, també facin baixar la pressió sanitària. “Vull creure que estarem en disposició d’afrontar l’arribada d’òmicron, si és que no ha arribat ja, en una situació relativament millor que la de les últimes setmanes”, va defensar Espot.

Però la nova variant i les restriccions imposades a l’entorn per combatre-la tindran també impacte sobre el turisme. “A la que la situació sanitària empitjora ja té un impacte psicològic en la ciutadania, en el sentit que tenen tendència a quedar-se a casa”, va admetre Espot. El màxim responsable de l’executiu va defensar l’estratègia pròpia de cercar l’equilibri complicat entre mantenir al màxim l’activitat econòmica i social aplicant-hi les limitacions escaients per frenar el virus. “L’escenari en què estem treballant és molt canviant, molt difícil i en el qual no hi ha solucions miraculoses”, va justificar.

L’OFICINA COVID

Però per al PS la compareixença dilluns del ministre de Salut en la qual va participar el cap de l’oficina covid evidencia que “no ens estàvem inventant res. S’ha evidenciat que s’han fet les coses molt malament”, va denunciar el president del grup parlamentari i del partit, Pere López. Un desgavell que ha de tenir conseqüències. “El que ha de fer el Govern és depurar responsabilitats”, va clamar López, tot i que no va assenyalar ningú perquè s’ha de dirimir qui va voler estalviar en un ens clau. “Són ells els que han de decidir qui és el responsable però n’hi ha d’haver un davant l’opinió pública”, va insistir.

PANDÈMIA, LLEIS I CRISI CLIMÀTICA, AL DISCURS DE SUÑÉ

La sindica general, Roser Suñé, va cloure la sessió tradicional amb un discurs en què va abordar la pandèmia però també tota la tasca legislativa al marge que s’ha dut a terme aquest any o la crisi climàtica. Va ser un Sant Tomàs novament marcat per la pandèmia, amb foto de grup dins de l’hemicicle i amb distanciament.

BALANÇ DESIGUAL EN LES QÜESTIONS AL MARGE DE LA COVID

No tot ha estat pandèmia aquest 2021 en clau política (s’han aprovat 27 lleis) i l’executiu i els grups de la majoria van reivindicar la feina feta. Un balanç desigual respecte al de l’oposició, sobretot en la qüestió clau de l’habitatge. L’impuls de l’Institut de l’habitatge ha estat una fita per al Govern, que també va destacar el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, com a element per donar resposta a la falta d’habitatge a un preu assequible. Però per al socialdemòcrata Pere López “el balanç de l’any novament en els temes importants ha estat insuficient, sobretot en el tema de l’habitatge, en el qual no arriben de cap manera les solucions, tot són promeses incomplertes”. López va insistir que “està construint moltíssim, possiblement massa, però no hi ha cap proposta d’habitatge per a la part de la societat que té menys ingressos”, i es va queixar que mentre el seu grup s’ha adherit als tres pactes d’Estat proposats pel Govern i majoria (UE, pensions i salut) se’ls ha ignorat en la proposta d’articular sengles pactes per a l’habitatge o sobre el funcionament de la justícia. Sobre els reptes de futur, la síndica o el cap de Govern van expressar el desig que la pandèmia perdi força el 2022 i permeti centrar-se en altres iniciatives. En “aquesta acció política a la qual ens vam comprometre a principi de legislatura”, va assenyalar Espot. Qüestionat sobre quines han de ser les prioritats de futur, el líder de terceravia, Josep Pintat, va contestar amb un taxatiu “cap” per després matisar que ara mateix tots els esforços han d’estar centrats en la gestió de la pandèmia. Pintat va insistir que si no s’han adherit al pacte d’Estat per la salut és perquè no veuen clar parlar del futur d’un sistema ara extremament tensionat per la pandèmia i perquè consideren que s’hauria de donar veu als professionals. I de nou es va queixar de “cert atropellament legislatiu”.

Pandèmia, lleis i crisi climàtica, al discurs de suñé

tracking