conflicte pel parc solar

La comissió hispanoandorrana sobre la frontera s'activarà al gener

Madrid afirma que ja hi ha hagut els primers contactes per constituir-la

Operaris durant la instal·lació de les plaques.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El parc solar del planell de la Tosa, situat al límit de la frontera hispanoandorrana, ja ha entrat en funcionament en espera que els dos estats creïn la comissió bilateral que haurà de determinar la ubicació exacta de la frontera. Fonts oficials del ministeri d’Exteriors espanyol van assegurar ahir que la comissió es crearà “a partir de la segona o la tercera setmana de gener”. “Ja hi ha hagut els primers contactes entre les dues administracions, l’espa­nyola i l’andorrana, per constituir-la”, van afegir. Quant a la composició, les fonts van indicar que no serà fins a la seva creació que faran públic els membres que formin part del comitè.

El director general de Nord Andorrà, David Forné, empresa que impulsa el camp fotovoltaic, va explicar que la instal·lació va entrar en funcionament ja fa diverses setmanes i produeix energia que abasteix Vallnord-Pal Arinsal. El camp haurà de proveir el 35% de l’energia que consumeix en un any normal el domini esquiable. Forné va afirmar que “no s’han instal·lat panells fora dels límits andorrans” i va defensar que la ubicació “segueix els límits oficials de la cartografia andorrana”. Va afegir que la instal·lació compta amb “tots els permisos” del Govern i que ara s’haurà de veure a quin acord arriben les dues administracions, ateses les discordances entre les cartografies oficials. El comú de la Massana, de la seva banda, va indicar que Nord Andorrà té tots els permisos necessaris per poder operar. “No té sentit que l’empresa no iniciï la seva activitat si el Govern considera que la instal·lació és dins dels límits territorials del país tal com avala la cartografia oficial”, van insistir.

ANTECEDENTS

Cal recordar que el Govern va afirmar que sol·licitaria la paralització de les obres “de confirmar-se l’existència d’una disputa que sigui susceptible d’un conflicte diplomàtic” i que el portaveu de l’executiu, Eric Jover, també valorà la possibilitat d’oferir “compensacions territorials” a Espa­nya, a canvi de no desmuntar el camp solar, si finalment els dos països arriben a la conclusió que les plaques fotovoltaiques estan en territori espanyol. La inspecció sobre el terreny que van realitzar al novembre els agents rurals de la Generalitat va certificar que la infraestructura andorrana envaeix 16.000 metres quadrats d’espai natural protegit.

tracking