rEPORTATGE

Aliances pirinenques

les 17es Trobades Culturals Pirinenques es van celebrar l’any passat en format telemàtic. Ara, una publicació en recull totes les conferències.

Participants de la 17a edició, celebrada en format telemàtic.trobades culturals pirinenques

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Des de les vessants sud fins al nord del Pirineu. Des del Vallespir fins a la Cerdanya. Cada vegada amb més adeptes, des de l’any 2004 diverses associacions culturals i centres d’estudi es troben l’últim dissabte de novembre a les Trobades Culturals Pirinenques amb l’objectiu de compartir experiències comunes del territori. L’any passat, el Principat va ser la localització escollida per acollir-les, i d’aquí, n’ha nascut la publicació Aliances Territorials Pirinenques. “Les trobades es van preparar en format presencial al Centre de Congressos. Tot i això, al darrer moment, el ministeri de Salut ens va obligar a celebrar-les telemàticament degut a l’empitjorament de la situació epidemiològica”, relatava Àngels Mach, presidenta de la Societat Andorrana de Ciències. “Això, però, va suposar una oportunitat”, assegurava. “Molta gent que ens segueix i que en una situació normal no s’hauria desplaçat va poder connectar-se i seguir les jornades”, celebrava referint-se a participants del País Basc o de Madrid.

Les trobades, que celebraven la seva 17a edició, van acollir 13 ponències sobre temes d’Andorra. Un d’ells va ser l’agermanament de dos paisatges culturals: Vall del Madriu Perafita Claror i Les Causses i Cevennes. “Vam escollir el tema de les aliances territorials per moltes raons”, assegurava Mach. “En aquests moments Andorra es troba negociant un acord d’associació amb la Unió Europea però fa molts anys que el territori pirinenc és fruit de negociacions amb altres països”, relatava Mach mentre posava d’exemple El Pareatge d’Andorra, acordat el segle XIII. “Andorra ha perviscut gràcies a aquests acords”, confirmava. D’altra banda, les trobades també van donar a conèixer acords més actuals com, per exemple, el que s’estableix entre el Servei de Meteorologia del Principat i la Vall d’Aran per traduir els butlletins d’allaus. “És una manera d’establir sinergies, de gaudir de xarxes més efectives. El Pirineu està molt mal comunicat i és una manera d’estar en contacte amb els diversos territoris del voltant”, puntualitzava.

Amb la mirada posada a l’any que ve, Mach avançava que la 18a edició se celebrarà al Capcir, concretament al poble de Matamala. “Estem molt il·lusionats. És un projecte interessant i cada vegada en formen part més centres d’estudis”, deixava clar Mach.

tracking