L'atenció primària es reforça contra òmicron

Salut detecta 602 casos positius des de divendres i Mas avança que el Govern prepara nous protocols per reforçar la primera línia sanitària

Un usuari fent cua al recinte de vacunació. Al fons, un nen practicant-se ahir una TMA.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Divendres 175, dissabte 250 i diumenge 177. El virus no dona treva pel Nadal i suma 602 casos nous en les darreres 72 hores, elevant la taxa de reproducció fins a 1,26. L’amenaça de la variant òmicron, que almenys és present en un 30% de les aigües residuals del país, encara no posa en escac el sistema sanitari però la intenció del ministeri de Salut és anticipar-se al desbordament de casos dissenyant nous protocols que tinguin com a objectiu reforçar l’atenció primària. Així ho va exposar ahir en roda de premsa la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, que va augurar “un augment del nombre de contagis però no en la pressió sanitària” de cara a les properes setmanes. Per aquesta raó, va informar de la creació d’un grup de treball conjunt amb el Col·legi de Metges, representants del SAAS i de l’oficina covid “per actualitzar i automatitzar els processos de forma més àgil”.

Tot i que Mas va mesurar les seves paraules per no revelar el contingut dels nous protocols fins que estiguin tancats, sí que va avançar que es diferenciaran els circuits en funció de si la persona infectada presenta símptomes o no, de la mateixa manera que ja succeeix amb les persones que han rebut la pauta completa de vacunació i les que no estan vacunades. “L’òmicron és una variant que és molt infectiva i tots els nous positius es dirigiran al seu metge referent. Això pot col·lapsar l’atenció primària”, va advertir.

A més, la secretària d’Estat de Salut va deixar entreveure que s’hauran d’adaptar els mecanismes de rastreig des de l’oficina covid davant la dificultat per traçar el recorregut d’una variant que es transmet “quatre o cinc vegades més ràpid que la delta”. Per aquest motiu, Mas va demanar a la població extremar les mesures de precaució i va recomanar l’ús de les mascaretes FFP2 en espais interiors com les reunions de treball o les visites a familiars en centres sociosanitaris o qualsevol altra trobada susceptible de provocar aglomeracions. “És una capa de protecció més per disminuir el nombre de contagis”, va afirmar.

L’actualització sanitària

Amb els 602 casos diagnosticats durant els darrers tres dies, la xifra total de contagiats des de l’esclat de la pandèmia ascendeix a 22.332. Pel que fa al nombre d’actius, se situen 1.774, és a dir, 53 més que divendres passat. A l’altra cara de la moneda, quant a les recuperacions, ja són 20.419 les persones que han superat la malaltia.

Respecte a la pressió sobre el sistema sanitari, actualment hi ha 31 persones ingressades a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, de les quals 17 romanen a planta i 14 a la unitat de cures intensives. D’aquest últim grup, vuit requereixen l’assistència de la ventilació mecànica. Amb relació a la xifra de defuncions, es manté en 139 després que no s’hagi hagut de lamentar cap pèrdua durant el cap de setmana. Finalment, sobre la pressió en la comunitat escolar, Mas va comunicar que hi ha un total de 127 aules amb algun tipus de vigilància: 30 aules amb vigilància activa –25 totals i cinc parcials– i 97 en vigilància passiva.

CAPACITAT PER VACUNAR A 2.200 PERSONES AL DIA

El Govern s’ha proposat que la tercera dosi estigui a l’abast de tota la població potencialment vacunable durant el mes de gener. Per assolir aquest objectiu, la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, va explicar que el recinte de vacunació situat a l’antiga plaça de braus ampliarà la seva capacitat per injectar fins a 2.200 dosis al dia, atès l’important rol que juguen els fàrmacs per evitar el desenvolupament de casos greus de covid-19. En aquest sentit, Mas va explicar que actualment s’estan administrant terceres dosis a persones que tenen prop de cinquanta anys i la previsió és seguir rebaixant la xifra en els propers dies. Amb relació a l’aprovisionament de vacunes, la secretària d’Estat de Salut va assegurar que “no hi ha dificultats” i va refermar-se en el fet que durant aquesta setmana arribaran un total de 40.000 vacunes, 20.000 per part de França i 20.000 per part d’Espanya. Actualment s’han administrat un total de 130.409 vacunes al país, de les quals 57.455 equivalen a primeres dosis, 55.723 a segones dosis i 17.231 a terceres dosis.

tracking