la companyia encara no té els permisos per treballar

Govern valora si expedienta Glovo per intrusisme

L’executiu va detectar divendres passat una moto de l’empresa espanyola al país i la companyia va indicar que estava fent proves

Un local andorrà amb el segell del servei de Glovo.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’empresa de missatgeria espanyola Glovo podria ser objecte d’un expedient sancionador per operar a Andorra sense els permisos escaients. Així ho van indicar ahir des del Govern, que van afirmar que divendres de la setmana passada van veure com circulava una moto de la compa­nyia espanyola pel Principat i van demanar explicacions als seus responsables. L’empresa va assegurar que encara no estaven treballant i que la moto que havien vist era perquè estan fent proves abans de començar l’activitat. El Govern està ara analitzant aquesta resposta.

De ser certa, el cas quedaria en una anècdota. De demostrar-se que no és així l’executiu obrirà un expedient a l’empresa. Això, segons van deixar clar des de l’executiu, no implica necessàriament una sanció directa, ja que s’obre un procés d’instrucció que ha de determinar si cal interposar una multa. Si finalment es conclou que no, l’expedient es tanca sense cap conseqüència. Si del contrari es posa de manifest que s’ha infringit la normativa reglamentària o legislativa per operar sense les autoritzacions pertinents, es pot acabar sancionant l’empresa. El motiu principal per interposar aquesta hipotètica sanció seria, segons el Govern, l’intrusisme.

Ara per ara, els responsables del servei de transportistes no disposen d’una societat constituïda a Andorra i per tant no tenen una activitat comercial declarada perquè encara no tenen l’autorització d’inversió estrangera, tal com va avançar el Diari. El motiu és que l’executiu va demanar a la companyia un complement d’informació abans de donar-li el permís i Glovo encara no l’ha proporcionat i, per tant, l’autorització es manté en espera.

Mentrestant, l’empresa de missatgeria opera al país a través de l’aplicació espanyola, de manera que si s’utilitza l’app es poden trobar restaurants del Principat i la despesa es factura al client des d’Espanya. Per tal de dur a terme el servei, els responsables han subcontractat una empresa de logística al país. Legalment, però, per dur a terme un servei dins d’Andorra cal tenir com a mínim una societat radicada al país. De manera que la situació actual és com a mínim intrusisme. El principal dubte que aixeca aquesta manera d’operar és el lloc on es tributa, ja que s’entén que s’hauria de fer al mateix país on s’està oferint el servei, en aquest cas Andorra i no Espanya. Ara, però, la persona que utilitza el servei de missatgeria està pagant a l’Estat veí.

L’empresa ja està cercant treballadors al Principat a través de les seves xarxes socials i afirma donar millors condicions que CityXerpa, l’única companyia que a dia d’avui ofereix un servei similar al Principat. De moment, però, l’empresa andorrana ha preferit no fer cap declaració respecte d’aquest tema.

FETS

1 Glovo opera al país sense autorització

Glovo encara no té autorització per operar al Principat perquè se li ha demanat un complement d’informació que no ha entregat. Tot i així, ja està operant.

2 Govern ha demanat explicacions

El Govern va detectar divendres una moto de l’empresa al país i va demanar explicacions. La companyia afirma que només està fent proves.

3 Possible infracció per intrusisme

L’executiu està estudiant si la resposta de l’empresa és certa. De no ser així obrirà un expedient que pot acabar amb sanció per intrusisme.

tracking