Salut planteja reduir els dies de confinament

Mas afirma que la decisió s’adoptarà en funció de si la variant òmicron és “predominant”

Una persona confinada a la terrassa de casa seva.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, va admetre ahir en roda de premsa que el Govern està valorant la possibilitat de reduir la durada del confinament “a cinc o sis dies” si efectivament es constata “que la variant òmicron és la predominant”, tal com ja està succeint als països del voltant. “Estem estudiant el protocol a seguir. Veurem amb quins circuits i eines associades i si s’haurà de fer una prova o no”, va manifestar Mas, que va deixar clar que la decisió que es prengui serà “la més segura per a tothom” tenint en compte les característiques de la nova variant.

Precisament, la secretària d’Estat de Salut va incidir en el fet que òmicron “és més infectiva però té menys impacte en els casos greus, especialment per a les persones que estan immunitzades”. Per aquesta raó, va sostenir que a partir de les properes setmanes la corba de contagis serà “vertical” d’una forma “bastant marcada”. En espera de l’arribada de nous resultats de la disseminació de les aigües residuals, Mas va recordar que els estudis de la setmana passada reflectien una presència d’òmicron en almenys el 30% dels contagis, una dada que previsiblement anirà a l’alça.

Actualització sanitària

Respecte a l’actualització sanitària, el ministeri de Salut va detectar ahir 283 casos nous de covid-19, elevant a 22.823 la xifra total de contagis des de l’esclat de la pandèmia. D’aquesta manera, el nombre de malalts actius ascendeix a 2.120 i la taxa de reproducció se situa en 1,40, amb un lleuger increment respecte a la jornada de dilluns. A l’altra cara de la moneda hi ha els recuperats, amb un total de 20.563 altes mèdiques diagnosticades. D’altra banda, ahir no es va haver de lamentar cap pèrdua per coronavirus i la xifra de defuncions es manté en 140.

Pel que fa a la pressió sanitària, actualment hi ha 25 persones ingressades a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, de les quals onze es troben a planta i catorze romanen a la unitat de cures intensives. D’aquest últim grup, nou persones requereixen l’assistència de la ventilació mecànica. En aquest sentit, tots els indicadors de Salut per mesurar la incidència de la pandèmia, amb l’excepció del nombre d’ingressats a planta, es troben en fase quatre, és a dir, en zona d’alerta màxima.

Quant a la campanya de vacunació, s’han administrat un total de 133.088 vaccins –57.497 primeres dosis, 56.080 segones i 19.511 terceres–, que suposa que el 80,6% de la població vacunable ja té la pauta completa de vacunació. A la franja ubicada entre els 11 i els 15 anys ja s’han administrat 4.447 dosis amb el 63,8% dels infants doblement vaccinats. Amb relació a la tercera dosi, Mas va comentar que ja s’ha començat a cridar persones de per sota dels 50 anys. Per últim, sobre la població escolar, hi ha 30 aules en vigilància activa i 53 en vigilància passiva.

ESPANYA ESCURÇA LA QUARENTENA A SET DIES I L'OMS DEMANA 'NO CREAR CONFUSIÓ'

La comissió de Salut Pública espanyola va acordar ahir rebaixar a set dies el període d’aïllament de les persones contagiades de coronavirus. En un comunicat, el ministeri de Sanitat va informar que d’aquesta manera, les persones amb diagnòstic d’una infecció activa en covid-19 hauran de fer un aïllament de set dies en comptes dels actuals deu. A més, els contactes que requereixen quarantena (és a dir, aquelles persones no vacunades que són contacte estret d’un positiu) també rebaixaran el seu període de quarantena a set dies. En paral·lel, el director d’emergències de l’OMS, Michael Ryan, va demanar “tenir cura amb els canvis d’estratègies” i “no crear confusió” entre els ciutadans. Tot i que va assegurar entendre les raons que han portat alguns països a reduir les quarantenes com el cas dels Estats Units, ja que alguns estudis apunten al fet que òmicron té un període d'incubació més curt, Ryan va advertir que “hi ha un nombre limitat de dades sobre aquest tema”. “Cal anar amb compte amb la interpretació d’aquests estudis. Hem d’esperar i veure”, va resoldre.

tracking