Retorn escolar sense grans canvis

Quan es detecti un contagi a l’aula, no caldrà aïllar la resta d’alumnes, que es cribraran a les mateixes escoles

Gràfic dels protocols que cal seguir en cas de ser contacte d'un positiu.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els alumnes posaran punt final a les vacances de Nadal el pròxim dilluns per retornar a l’escola de manera totalment presencial, tal com va anunciar ahir la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, que va manifestar que “la voluntat del Govern és que els infants i joves puguin anar a l’escola de la manera més normal possible”.

Pel que fa als protocols de retorn a les escoles, la principal novetat respecte al període d’abans de les vacances es troba en els confinaments per un positiu a l’aula. D’ara endavant, no caldrà aïllar tota la classe, sinó només el positiu -a excepció de maternal, on els alumnes han de dur la mascareta obligatòriament- i el període de confinament passa a ser de set dies.

En el cas de primera ensenyança, quan hi hagi un contagiat a l’aula, els seus companys no es confinaran, però sí que s’hauran de fer dues TMA -el primer i sisè dia- i una TRA entremig. De la mateixa manera, a segona ensenyança, batxillerat, formació professional i educació superior, els companys de l’alumne positiu hauran de realitzar-se una TMA el segon o tercer dia del contacte i un test d’antígens posterior. Vilarrubla va informar també que, en tots els casos, aquestes proves es faran als centres, sempre que coincideixi en dia lectiu, o als stoplabs en cas de ser cap de setmana o festiu. A més, els contactes podran seguir assistint al menjador escolar i a les activitats extraescolars amb mascareta. Pel que fa als alumnes que hagin passat la Covid durant els darrers sis mesos, segueixen quedant exempts dels cribratges.

En canvi, la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, va assenyalar que a maternal els alumnes podran prescindir de la mascareta i no se’ls realitzarà cribratges periòdics. Ara bé, en cas d’un alumne positiu, s’aïllarà tota la classe durant set dies i se’ls realitzarà dues proves TMA als stoplabs el primer i el sisè dia des del darrer contacte. D’altra banda, a primera ensenyança es mantenen, almenys durant aquesta setmana, els dos cribratges obligatoris per accedir al menjador escolar i a les activitats extraescolars. Passat aquest període, Vilarrubla va detallar que “es valorarà segons les dades”. En aquest sentit, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va emfatitzar que “l’objectiu és mantenir el màxim d’hores lectives i classes obertes, però els canvis poden ser immediats si no podem controlar la situació d’aquesta manera”.

PROTOCOLS DE CONTACTES

Benazet i la presidenta del Col·legi de Metges, Meritxell Cosan, van presentar els protocols que cal seguir en cas de contacte amb un positiu. Cosan va explicar que, quan el contacte presenti símptomes, ha d’aïllar-se i fer-se una TRA. Si el resultat és negatiu, s’ha de fer una TMA. En cas que sigui negativa i s’estigui immunitzat, cal fer vigilància passiva durant 10 dies i, si no, s’ha de fer un aïllament de set dies i set dies més de vigilància passiva.

En el cas de no presentar símptomes, cal fer vigilància passiva durant 72 hores i després realitzar-se una TMA. Si és negativa i s’està immunitzat, s’ha de fer vigilància passiva de 10 dies. Si, per contra, la persona no està immunitzada, s’ha de mantenir en aïllament i realitzar-se una TMA al sisè dia. Si la prova és negativa, podrà deixar l’aïllament, però ha de seguir set dies de vigilància passiva.

MESURES

1. Certificat per als que no es poden vacunar

Les persones que no es puguin vacunar contra la Covid-19 per raons mèdiques rebran el certificat de contraindicació que els permetrà accedir als establiments.

2. Tres visites setmanals a les residències

Els residents podran rebre visites d’un màxim de tres persones diferents per setmana.

3. Aïllament únicament de l’alumne positiu

Quan hi hagi un positiu a primera ensenyança, aquest s’haurà d’aïllar set dies, mentre que la resta d’alumnes podran seguir anant a classe. Això sí, caldrà que es facin dues TMA, una el primer i l’altra el sisè dia, i una TRA entremig. De la mateixa manera, a segona ensenyança, batxillerat, formació professional i educació superior els companys de l’alumne positiu hauran de realitzar-se una TMA el segon o tercer dia del contacte i un test d’antígens posterior. A més, a primera ensenyança es manté, de moment, el doble cribratge,

4. Nous protocols en cas de tenir un contacre

Si el contacte té símptomes, ha d’aïllar-se i fer una TRA. Si és negativa, s’ha de fer una TMA. Si és negativa i la persona està immunitzada, ha de fer 10 dies de vigilància passiva, mentre que, si no ho està, s’ha de confinar 7 dies i seguir en vigilància passiva 7 dies més. Si no presenta símptomes, ha de fer vigilància passiva 72 hores i realitzar-se una TMA. Si és negativa i la persona està immunitzada, ha de fer 10 dies de vigilància passiva, però, si no ho està, s’ha d’aïllar i repetir la TMA al sisè dia. Si es negativa ha de fer 7 dies de vigilància passiva.

tracking