compromís de benazet

Els afectats de fibromiàlgia celebren el reconeixement de la malaltia

El ministre va assegurar que es consideraran patologies i s’inclouran a la cartera de serveis abans de l’abril

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’Associació Andorrana de Malalts Reumàtics i Fibromiàlgia (Amare) celebra que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, fes públic aquesta setmana el seu compromís de reconèixer oficialment a Andorra la fibromiàlgia i la fatiga crònica com a patologies, així com d’incloure-les dins la cartera de serveis. Així, el director d’Amare, Manel Fernández, va valorar que “per primera vegada, un membre del Govern i, especialment, el ministre de Salut, s’hagi manifestat perquè hi hagi aquest reconeixement”.

Martínez Benazet va disculpar-se públicament, ja que “s’ha hagut de retardar l’optimització final perquè la variant delta va arribar”, tot assegurant que “apretaré els equips perquè quan controlem l’òmicron avancin en aquest reconeixement”. En aquest sentit, el ministre va expressar que treballarà perquè aquesta qüestió estigui resolta abans del mes d’abril. Si fos així, el reconeixement de la fibromiàlgia i la fatiga crònica com a patologies arribaria al Principat 30 anys després que l’Organització Mundial de la Salut les classifiqués com a tals.

A banda de la consideració de patologies i la seva corresponent identificació numèrica, Fernández va assenyalar que l’associació també espera que es posi en marxa la guia assistencial per aquests malalts, que, segons va apuntar, estava pràcticament enllestida fa gairebé dos anys, quan Benazet era el director assistencial del SAAS. Així, va lamentar que “la pandèmia va posar potes amunt tot el que en aquell moment s’havia parlat”. El president d’Amare va mostrar-se esperançat que aquesta guia servirà perquè el sistema sanitari pugui diagnosticar els malalts a Andorra, de manera que els afectats ja no hagin d’acudir als hospitals espanyols o francesos per ser diagnosticats.

El reconeixement de les patologies també comportarà, a ulls deFernández, “un canvi absolut i total de mentalitat”. Així, creu que servirà per encoratjar els malalts a manifestar el seu estat. L’objectiu, va sostenir, és “que puguin sortir sense por que la gent els menystingui o hi hagi represàlies a les seves empreses, als seus familiars...”

Un altre reclam de l’associació és que “volem exigir una revisió de tots els diagnòstics. Una cosa que ha fet molt mal, al nostre entendre, és la proliferació de falsos diagnòstics”. A tall d’exemple, Fernández va relatar que com que no es tracta de malalties reconegudes, les baixes dels afectats de fibromiàlgia i fatiga crònica es donen per altres motius.

Pel que fa al nombre d’afectats al país, el president d’Amare va observar la dificultat d’accedir a aquestes persones. “Normalment, els malalts de fibromiàlgia i fatiga crònica no tenen intenció d’explicar-ho”. Per aquest motiu, va expressar que “la nostra funció com a associació ha estat lluitar perquè que hi hagi un reconeixement per poder fer aflorar tota aquesta gent que hi ha malalta, però que ho passa en soledat i no ho diu a ningú”. Finalment, Fernández va reiterar que “hem de seguir lluitant per la igualtat de drets, seguir fent sentir la nostra veu perquè la societat deixi de menystenir-nos i fer com si no existíssim”.

RECONEIXEMENT PER L’OMS

L’OMS reconeix la fatiga crònica des del 1989 i s’estima que entre el 0,3 i el 0,5 per cent de la població mundial la pateix. Els afectats senten cansament físic i mental extrem, que no disminueix amb el repòs, així com problemes de concentració o de memòria. Pel que fa a la fibromiàlgia, l’OMS la va reconèixer el 1992 i es creu que afecta un 6,3 per cent de la població adulta. Alguns dels símptomes que causa són dolor per tot el cos i cansament.

DEMANDES

-Reconeixement com a patologia

Reclamen que la fibromiàlgia i la fatiga crònica es reconeguin al Principat com a patologies i s’identifiquin amb un codi numèric.

-Guia assistencial

Ha de servir per poder diagnosticar els malalts al Principat, sense que hagin de desplaçar-se a hospitals d’Espanya o França.

-Revisió dels diagnòstics

Amare considera que la manca de reconeixement ha fet que, en molts casos, s’hagin fet diagnòstics equivocats.

tracking