Un 20% dels treballadors dels hotels està de baixa per Covid
L’afectació del virus en els treballadors relacionats amb el sector de la neu minva les plantilles de les empreses
La variant òmicron està causant estralls i, més enllà dels confinaments, la gran riuada de persones que estan agafant la baixa laboral al Principat està provocant que molts sectors quedin greument tocats. En aquest sentit, el col·lectiu dels temporers és un dels més afectats. Jordi París, president de la Unió Hotelera (UHA), explicava que d’entre els seus hotels associats -que en són 88- a hores d’ara ja hi ha establiments que es troben amb un 20% de la plantilla de baixa. “Fins a finals d’any estàvem rondant sobre un 10% de baixes de personal però aquesta setmana s’ha disparat, sobretot, a partir de Cap d’Any”, assegurava mentre ho qualificava de “contratemps important”.
“Ens ha enganxat en un període de màxims turistes. El servei se n’ha ressentit i és una llàstima perquè ens agrada donar la millor atenció al client”, lamentava. Per altra banda, el president de l’UHA va destacar que, en aquests moments, el marge de maniobra per trobar personal de substitució és limitada. “No hi ha mà d’obra alliberada. Tothom ha fet ja la seva contractació”. En relació amb aquest fet va detallar que, segons l’establiment, hi ha qui opta per reduir el servei. D’altres han decidit gestionar els equips i les plantilles per fer un sobreesforç. “Hi ha departaments que poden treballar des de casa però som un sector operatiu. Un cambrer i un cuiner no poden teletreballar”, apuntava.
La pandèmia és un mosaic de vivències i de maneres d’afrontar el virus. Independentment de l’estatus econòmic, la salut o les dosis de vacunes, a Andorra hi ha un col·lectiu que mereix especial atenció, tant perquè es troba en una situació més vulnerable, i també perquè les condicions de vida els converteixen en potencialment majors propagadors del virus.
Són els temporers, els extracomunitaris que aprofiten la campanya d’hivern per treballar en el sector turístic i de la neu i que viuen d’una manera molt particular aquesta plaga que s’escampa per tot el món. Per començar, la dificultat de trobar habitatge econòmic fa que tendeixin a viure diverses persones amuntegades en diminuts apartaments on fins i tot els sofàs llit compartits es paguen a bon preu. Aquests pisos són tot un perill pel que fa a les possibilitats de contagi tenint en compte que aquests homes i dones que no formen bombolles tenen feines diferents i amistats diverses.
No és estrany, doncs, que hi hagi negocis que estiguin patint la falta de mà d’obra, especialment els hotels, que busquen desesperadament personal substitut, un repte gairebé impossible, ja que tots els temporers arriben teòricament amb contracte de treball. Però no tots els que saben que pateixen la Covid-19 ho declaren, ja que, segons la normativa de la CASS, no tenen dret a cobrar la baixa laboral perquè no han cotitzat el temps suficient per gaudir d’aquesta prestació. Davant la perspectiva d’estar aturats sense cobrar, molts opten per aparentar una normalitat que no fa més que propagar el virus entre els companys de feina.
Un altre afegit que complica el control del virus en aquest col·lectiu -pistes, lloguers, restauració- de treballadors és que els seus telèfons no són andorrans i normalment no els arriba la comunicació sobre els resultats de la TMA o PCR.