Xifres rècord amb 1.119 nous positius i 4.362 casos actius

Salut registra 1.119 contagis des de dimecres i les xifres posen al límit l’atenció primària

Una persona fent-se una TMA a la plaça de Braus.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La xifra de contagiats de la Covid-19 va batre un nou rècord ahir, sumant 1.119 positius des de dimecres, tal com va informar la secretaria d’Estat de Salut, Helena Mas, que va recordar que aquestes dades no arriben per sorpresa, sinó que es preveia el “creixement exponencial” dels afectats per la nova variant. Això situava aquest divendres el nombre de casos actius al Principat en 4.362, una dada que, de fet, ja augurava la presidenta del Col·legi de Metges, Meritxell Cosan, aquest mateix dimarts. Cosan va alertar que l’arribada de la variant òmicron al Principat estava portant les consultes dels centres d’atenció primària al límit i que els 4.000 casos actius als quals alertava que es podria arribar a finals de setmana –i que certament s’han confirmat– suposarien una situació difícil de sostenir pels metges de referència que, al cap i a la fi, són el que atenen la majoria de persones contagiades.

L’escalada de casos que està suposant l’òmicron es deu a la seva gran transmissibilitat, que, segons va apuntar aquest dimecres el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, se situa en la més alta del món juntament amb la del virus del xarampió. De fet, va indicar que “les previsions són que afectarà pràcticament tota la població”. Amb tot, la taxa de reproducció va escalar la darrera jornada a 1,57 i el riu de contagis que la Covid-19 deixava des de la seva arribada al país era de 26.408 –una xifra que té en compte les reinfeccions–, mentre que les altes pujaven a 21.905.

Tanmateix, els experts indiquen que l’òmicron provoca casos més lleus i, per tant, la situació a l’hospital encara és conseqüència de la variant delta. Ahir hi havia 11 persones ingressades a planta i 14 a l’UCI, 10 de les quals requerien ventilació.

Amb aquest escenari, dilluns vinent els alumnes retornaran a l’escola presencialment i amb uns protocols pràcticament similars als d’abans de les vacances. En aquest sentit, durant la primera setmana es mantindrà el doble cribratge que ja es feia i, en funció de les dades, es valorarà com precedir. La número dos de Salut va recordar que quan es detecti un positiu a una aula d’escola bressol o de maternal es confinarà tots els alumnes, ja que en aquests nivells la mascareta no és obligatòria. En canvi, a la resta de cursos només s’aïllarà el positiu, mentre que als companys se’ls farà un seguiment a través de proves diagnòstiques amb un protocol diferenciat en funció de si es tracta de primera o segona ensenyança. A més, els ajuts econòmics pels pares que no puguin anar a treballar perquè s’han de quedar amb un fill confinat continuen disponibles.

Pel que fa al pla de vacunació, ahir s’havien administrat 845 vaccins respecte de dimecres, 745 dels quals eren terceres dosis. L’edat d’aquestes se situava a 34 anys i Mas va reiterar que s’espera haver posat aquesta punxada a tota la població vacunable abans d’acabar el mes. De fet, l’augment de casos està fent baixar l’edat amb rapidesa, ja que els contagiats han d’esperar tres mesos per la tercera dosi.

NO ES DETECTA TURISTES QUE ESTIGUIN AÏLLATS

Helena Mas va assegurar ahir que l’executiu no ha detectat, de moment, cap situació en què un turista hagués viatjat a Andorra mentre havia de restar en aïllament per Covid-19 al seu país d’origen i que, per tant, “estigués en una situació irregular”. En aquest sentit, Mas va detallar que l’executiu compta amb uns protocols definits que ha de seguir en cas que un visitant estranger esdevingui positiu de Covid-19 durant la seva estada al Principat. “Contactem amb ell i l’informem dels protocols a seguir. Alhora, ens posem en contacte amb les autoritats sanitàries del país per traslladar la informació que sigui necessària”, va advertir.

El 81% dels morts a l’UCI el 2021 no estava vacunat

La unitat de cures intensives (UCI) va registrar l’any passat 78 ingressos per covid, 67 dels quals van ser de persones que no havien rebut cap dosi de cap vacuna contra el coronavirus. Ho indica el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en resposta a una pregunta parlamentària de la consellera general no adscrita Carine Montaner, que va publicar ahir el Butlletí del Consell General. Salut detalla que 13 de les 16 persones que van morir a cures intensives, el 81%, no estaven vacunades. La resposta del Ministeri especifica que durant el primer trimestre es van atendre 30 no vacunats a cures intensives i que 5 d’aquests pacients van traspassar per la covid. Els tres primers mesos del 2021 van ser el període en què encara no s’havia generalitzat l’administració del vaccí, ja que les primeres dosis van arribar el 19 de gener i es van començar posant a personal sanitari, sociosanitari i als usuaris de les residències, i no va ser fins al 6 de març que es va fer la primera vacunació a la població general. El segon trimestre es van atendre 22 malalts amb la infecció a l’UCI i dos amb vacuna, amb el resultat de 6 defuncions de no immunitzats i una mort d’una persona que havia rebut una dosi feia més de 14 dies. El tercer trimestre només es van atendre dos pacients amb covid a l’UCI, un dels quals no vacunat, i no es va registrar cap òbit, segons les dades registrades pel SAAS. El balanç del quart trimestre mostra més afectació entre persones no vaccinades, 14 de les 22 que van ingressar a l’UCI. Les defuncions van ser 4, amb dos no immunitzats, un pacient que havia rebut dues inoculacions feia més de 14 dies i un malalt que tenia posades les tres dosis des de feia més de 7 dies. De les 11 persones afectades tot i haver rebut alguna vacuna que van ser ateses a l’UCI, 9 havien completat la pauta de dues dosis feia més de 14 dies quan van tenir un quadre greu.

tracking